STIŽU STROŽA PRAVILA ZA POSLODAVCE / Novi dokument spriječit će iskorištavanje studentskog rada

Ministarstvo obrazovanja radi na na pravilniku kojim bi se točno propisalo što studenti i pod kojim uvjetima mogu raditi.

30.3.2015.
16:31
VOYO logo

Sada za studentski rad praktično ne postoje nikakva ograničenja, ni kada je riječ o poslovima koje mogu obavljati, a ni kada je riječ o odrađenoj satnici. Naime, na studentski rad kao i rad maturanata, koji također uz školovanje mogu raditi preko student servisa, ne primjenjuju se odredbe Zakona o radu, piše Novi list.

Zatvaranje prostora za iskorištavanje studentskog rada

Oni tako, primjerice, mogu raditi s opasnim materijalima, mogu raditi dulje od zakonske satnice, nema nikakvih ograničenja uz njihov dnevni, tjedni, noćni rad... U praksi se to nerijetko iskorištava. Sve bi se to trebalo regulirati novim pravilnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ciljeva tog dokumenta trebalo bi biti i zatvaranje prostora za iskorištavanje studentskog rada tamo gdje bi zapravo poslodavac trebao zaposliti radnika s ugovorom o radu.

Kako objašnjavaju sugovornici za Novi list, pravilnikom o studentskom radu trebalo bi se spriječiti situacije da student zapravo u praksi radi posao koji ima obilježje stalnog radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo