korona u metropli /

Stižu nove mjere, a veliki izazov je i blagdan Svih svetih. Pitanje je kako će i hoće li uopće biti organiziran javni prijevoz do groblja

Poručuju brojke zabrinjavaju, ali Zagreb nije žarište. Lokalna transmija postoji, a u suglasnosti s nacionalnim stožerom od idućeg tjedna donijet će i nove mjere

11.10.2020.
20:25
VOYO logo

400 novooboljelih bilježi Zagrebu u posljednja 2 dana- samo jučer obavljeno je 974 testiranja, a gužve je bilo i danas.

Među zaraženim osobama i dalje je najveći postotak mladih osoba- zato upravo na ovakva okupljanja na otvorenom, ali i u klubovima i kafićima, gdje se ne pridržavaju mjera upozoravaju iz gradskog stožera.

"Naši mladi namjerno ne šire virus, možda je uzrok taj što oni imaju blage simptome, dođu na okupljanje, prošire ga i donesu doma bakama,djedovima, mamama i tatama i zato sve više bilježimo stariju generaciju koja je COVID pozitivna", kazala je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Poručuju brojke zabrinjavaju, ali Zagreb nije žarište. Lokalna transmija postoji, a u suglasnosti s nacionalnim stožerom od idućeg tjedna donijet će i nove mjere.

"Prijedlozi su poslani da se nose maske u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, ograničavanje tj ujednačavanje radnog vremena ugostitelja,da se malo pojačaju kontrole, ali ne u smislu kažnjavanja- mislim da su kontraproduktivne", kaže Šikić.

Veliki izazov je i blagdan Svih svetih- pitanje je kako će i hoće li uopće biti organiziran javni prijevoz do groblja. Iz ZETA-a kažu na sve su spremni, ali sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

"Svi kapaciteti bit će angažirani, komunalni redari i zetovi kontrolori kontrolirat će distancu, nošenje maski, dezificijensi i regulirat će se broj putnika", kaže Ljuba Romčević Žgela, predsjednica Uprave ZET-a.

U karanteni na Sljemenu trenutno se nalaze se 24 strana studenta. S povećanjem broja oboljelih popunjavaju se i kapaciteti u bolnicama.

"Sad imamo 69 bolesnika hospitaliziranih u KB Dubrava, 9 ih je u intenzivnoj i 6 na respiratoru. Kapaciteti još nisu popunjeni i mjesta još uvijek ima", kaže Žana Turudić, anesteziologinja u KB Dubrava.

Veliki broj novoboljelih bilježi i Krapinsko-zagorska županija- 81 je novi slučaj. Slijedi osječko baranjska -tetsirano je 298 osoba, a 38 ih je pozitivno.

"Naša procjena je također i mišljenje da su možda potrebne konkretne mjere što se tiče preporuka i mjera oko nošenja maski u zatvorenom pa i na otvorenom prostoru", smatra Petar Lagator, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Maske u zatvorenom i na otvorenom, ograničenje okupljanja, ali i strože kontrole - kako će nove preporuke točno izgledati objavit će Nacionalni stožer koji je cijelog vikenda brusio mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo