moguća podizanja vodostaja / Stižu li poplave u Hrvatsku i kada? Snježni se pokrivač počeo naglo topiti, a kiša neumorno pada

Stižu li poplave u Hrvatsku i kada? Naime, snježni se pokrivač počeo naglo topiti, uz temperaturu koja raste, a i kiša neumorno pada. To bi sve moglo uzrokovati nova podizanja vodostaja rijeka. Državne su službe već u stanju pripravnosti za obranu od poplava

8.1.2016.
18:46
VOYO logo

Snijeg će se sljedećih dana ubrzano topiti, a za sve je kriva južina i kiša koja neumorno pada. Sve su to glavni preduvjeti za rast rijeka. Centri za obranu od poplava su spremni.

"Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Koraqna, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mera za obrane od poplava", rekao je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava, HR Vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura će preko vikenda još rasti.

"Porast će biti sve veći. Krajem vikenda i sljedeći tjedan temperature oko 10 stupnjeva. kiša također nastavlja padati, ponajviše sa subote na nedjelje i s nedjelje na ponedjeljak", rekla je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se zbog zatopljenja povećava vjerojatnost rasta vodostaja. Osim Hrvatskih voda u pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Sva mjesta su u istom sustavu opasdnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove", rekao je Petar Vitas, zamjenik ravnatelja DUZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg koji je prekrio okolne planine, donijet će najviše vode. Tako će se iz Slovenije slijevati u Krku, a onda ući u Savu. U Gorskom kotaru na udaru su Gornja i Donja Dobra  te Kupa koje se opet kod Siska ulijevaju u Savu.

"U Zagrebu očekujemo vodostaj oko 200 centimetara što je zanimljivo jer je bio na - 280 što znači da ćemo imati 5 metara porasta", kazao je Čavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada ni jedan porast vodostaja ne bi trebao izazvati poplave, ali vrijeme i priroda poznati su po varljivosti.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo