o krhkim većinama i ironiji /

Stižu li nam prijevremeni izbori? 'Premijerovu poruku više treba shvaćati kao planirano upozorenje'

Koje su šanse da Hrvatska ide na prijevremene izbore, komentirala je politička reporterka RTL-a Damira Gregoret

5.9.2018.
19:18
VOYO logo

Izbore imamo svake godine, ova bi jedino trebala biti bez njih. Hoće li?

Mislim da hoće jer ovu poruku koju smo sinoć mogli čuti od premijera više shvaćam kao upozorenje i to vrlo planirano upozorenje svim ovim zastupnicima koji su sad u saboru, a realno je da u idućem sazivu njihove šanse su zaista minimalne. Znamo koliko se opcija, koalicija, stranaka u međuvremenu raspalo i na kraju, znamo da je HNS ušao u sabor preko zajedničke koalicijske liste s SDP-om. Zato mi se zaista čini da će ova godina ostati i godina bez izbora i to prvi put nakon 2012. godine. Imali smo 2013. lokalne izbore, pa predsjedničke,... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će Plenković očuvati krhku većinu - bez Milinovića - praktički je i nema?

Teoretski je ima. Tih 76 ruku, ako se Milinović zaista vrati u sabor. Ukoliko je jedan od zastupnika u teškom zdravstvenom stanju, onda on tu većinu nema. No treba biti realan i reći da se uglavnom zakoni donose većinom prisutnih zastupnika. Svjedočili smo tome bezbroj puta do sada. Pravi testovi jesu proračuna, ali opet možemo očekivati ono čemu smo također svjedočili - što nikako ne bi bio presedan - da određeni zastupnici iz tzv. oporbe odluči ipak glasovati za proračun ako mu se ponudi nešto što može zadovoljiti njegove 'apetite'. To je legalna politička trgovina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome najviše odgovaraju izbori?

Zapravo, gotovo nikome. Po anketama bih rekla Živom zidu jer oni rastu od samih izbora, a čini mi se, rastu i dalje, možda su sad došli do nekakvog maksimuma. HDZ-u i Plenkoviću možda da u smislu da bi mogao sastavljati liste i drugačije ih sastaviti, točnije, staviti druge ljude. Sigurno tamo ne bi bilo ni Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića no pitanje je što bi upravo zbog toga i izgubio. Sigurna sam da SDP-u novi izbori sigurno ne bi nikako odgovarali, a onda mi je najveća ironija cijele priče da su upravo oni koji stalno zazivaju nove izbore, sastaju se i pričaju o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo