lijek koji im povećava šanse za život / Stižu li konačno lijekovi za djecu u Klaićevoj? Plenković i Kujundžić traže rješenje drame

Skupi lijek, izgleda, može pomoći samo dvoje od sedmero djece koja boluju od neuroblastoma, teškog tumora živčanog tkiva

20.6.2017.
22:31
VOYO logo

Izgleda da će teško oboljela djeca u Klaićevoj na kraju ipak dobiti lijek koji im povećava šanse za život. Priča koja već danima potresa hrvatsku javnost konačno je došla i do premijera Plenkovića koji se večeras sastao s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. S druge strane, skupi lijek izgleda da može pomoći samo dvoje od sedemro djece koja boluju od neuroblastoma, teškog tumora živčanog tkiva.

Onkolozi odbijaju birati kome dati šansu za život, doktori iz Klaićeve su zavapili da ne žele nositi taj teret odluke na sebi, ovako je prije 9 dana krenula cijela priča potom su sve preuzeli portali, javnost se razbjesnila i krenuli su se skupljati potpisi za peticiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30 000 građana je potpisalo poruku Plenkoviću – pronađite 10 milijuna kuna za lijekove. Peticija je predana jučer u Banskim Dvorima, a Vlada je u međuvremenu odgovorila kako zna najbolje – formirala je posebno povjerenstvo. To je presporo – poručuju iz udruge koja je sve pokrenula.

"Danas smo čuli da je nekakav tjedan dana rok koji si je Povjerenstvo dalo za analizu tih sedam potencijalnih kandidata za imunoterapiju, a nismo ništa čuli vezano za financije, ne možemo dozvoliti da nas te admistrativne barijere sad zaustave", kaže Mirela Stanić Popović iz Udruge Krijesnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mora nekako zaustaviti bijes javnosti shvatio je i premijer.

Imate li informaciju koliko će trebati još vremena da se donese takva odluka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo nakon povratka iz Ivanca imat ću sastanak s ministrom Kujundžićem koji će me izvijestiti o prvim impresijama povjerenstva", poručio je premijer Andrej Plenković.

Kujundžić je jučer rekao da svaki slučaj razmatraju posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o čemu se ustvari radi novi lijek za rijedak tumor nedavno je tek odobren u americi, ubrzo potom i eu komisija mu je dala zeleno svjetlo, Hrvatska još nije – roditelji sedmero djece kojima bi lijek mogao pomoći – znali su da moraju biti bučni kako bi ubrzali birokraciju i povećali svojoj djeci šanse za preživljavanje. Jedna od onih kojima bi lijek mogao pomoći je i 12-godišnja Ema iz Virovitice, violinistica.

"Prvi put smo se susreli s ovom bolesti 2006., tada je od zdravog djeteta u dva tjedna bila dijete s neuroblastomom visokog rizika, koje je u tom periodu imalo loše prognoze", kaže Ivona Boljevčan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godina borbe, bolest je sada u remisiji. 

"Danas je već potrebno odobriti taj lijek jer taj lijek nama znači sigurnost da se boelst neće vratiti, što vrijeme dalje prolazi mi smo u većoj brizi", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Klaićeve objašnjava da je od sedmero djece, dvoje spremno primiti lijek odmah, a za ostale će se treba još analizirati stanje.

"Međutim taj lijek ima i svoje negativne strane i teške nuspojave i zbog toga se mora provesti opsežna analiza svakog djeteta. Ova cijela medijska priča je pripomogla da se steknu uvjeti da se počne rješavati problem i on se treba rješavati sustavno hladne glave čitavo vrijeme govorim", ističe Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavno - tako da se unaprijed predvidi da bi do ovakvih situacija moglo doći i da država bude spremna, a ne da moraju roditelji i doktori medijski žicati novac za povećavanje šanse djeci za preživljavanje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike