STIER: / 'Najveći klerikalci su među političarima koji povremeno pokupe pljesak s oltara'; PLENKOVIĆ: Neka kaže na koga je mislio ako je tako dovitljiv'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Politički tajnik HDZ osvrnuo se na svoje stajalište o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

6.4.2018.
18:30
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ističući kako nije promjenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako nije klerikalac i svoje stajalište ne temelji na priopćenju HBK-a već na svojoj savjesti, koja je formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Smatra kako će se najveći antiklerikalci naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, dok će se najveći klerikalci naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili dobili pljesak s oltara, te kada su izbori da ih se s oltara možda favorizira. Koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve ali nisu tu da ih očiste već da te prljavštine ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Politici ne treba popovati'

"To je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kako kaže papa Franjo, loš je za politiku i loš je za društvo", kaže Stier.

Poručio je da on slijedi stav braće Radić da, kada su u pitanju doktrine, treba slijediti ono što kažu Crkva i svećenici. No, o tome za koga glasati i s kim sklapati koalicije i što je autonomija politike ne treba crkva "popovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo takvu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara", ustvrdio je.

"Politika treba biti autonomna i nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda znamo što je kršćanska doktrina. I onda ne trebamo od crkvene hijerarhije tražiti da odustane, ili ako ne može odustati od crkvene doktrine - da zamagli, zakukuljili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli", naglasio je Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija šefa stranke

Plenković ovu Stierovu izjavu, kaže, nije čuo, ali ju je komentirao nakon što su ga novinari informirali.

'I na koga je on tu mislio? Nemam pojma, neka vam on odgovori ako je tako dovitljiv', rekao je premijer i dodao kako za zastupnike koji će glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ako takvih bude, neće biti posljedica jer je HDZ demokratska stranka', javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo