povijesni pride /

Stier na Hodu za život, Štromar na Povorci ponosa: što znači ovaj iskorak HNS-ovca u kontekstu HDZ-ove Vlade?

Po policijskim tvrdnjama oko tri i pol tisuće ljudi okupilo se na zagrebačkom prideu. 16. po redu - povijesnom jer pridružio joj se i potpredsjednik HDZ-ove Vlade - HNS-ovac Predrag Štromar

10.6.2017.
18:20
VOYO logo

S njim je razgovarala naša reporterka Petra Mlačić koja je danas pratila Povorku ponosa, od zagrebačke Mimare pa sve do Ribnjaka gdje je povorka i završila ovogodišnji hod.

Što znači ovaj iskorak u kontekstu HDZ-ove Vlade?

Nagađa se da je to odgovor HNS-a na sve one napade o političkoj trgovini jer su oni i tada rekli da ulaze u vladu kako bi bili korektiv HDZ-u, da drže vladu bliže centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov potpredsjednik Vlade prije nedavno je koračao u koloni za život. HNS-ov danas hoda u povorci ponosa. Jedan je to od primjera temeljnih svjetonazorskih razlika HDZ-a i HNS-a - od sinoć partnera u Vladi. Iako je Davor Ivo Stier  zbog tog saveza navodno u zadnji tren odustao od ostavke, Predrag Štromar tvrdi da pokušava pomiriti njihove razlike.

Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da to ne vjerujem, ja sigurno ne bi bio ni danas ovdje, a ni jučer na Vladi", izjavio je danas na Povorci Ponosa Štromar. Na pitanje je li pokušao pozvati Plenkovića da mu se pridruži, Štromar je odgovorio: "Da, pokušao sam, ali je rekao možda drugi put.. Šalim se, naravno".

HDZ i HNS sastavili su tanku, ali dovoljnu saborsku većinu od 78 ruku koja je potvrdila imenovanje 7 ministara u presloženoj Vladi.

Najveći kompromis partnere čeka oko kurikularne reforme. HNS je uvjetovao podršku Vladi postavljanjem nestranačke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Predsjednica države se nada da pritom neće biti neslaganja. 

Podršku Plenkovićevoj Vladi dao je donedavni SDP-ovac Tomislav Saucha, ali i predstavnik nacionalnih manjina Furio Radin. Njegovu podršku Plenković je platio tako što se u zadnji tren ogradio od izjave stranačkog kolege Milijana Brkića koji je neadvno rekaod a manjine neće određivati sastav Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vjeruje u to šef oporbe – koji je pred glavnim odborom SDP-a neizravno prozvao i donedavne partnere iz HNS-a. Istaknuo je postojanje dvije Hrvatske.

Mnogi će ipak reći da u politici – sve ima cijenu. A dobivenim za tu cijenu HDZ i HNS zasad su zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo