ŠTETA OD POTRESA VEĆA JE NEGO ŠTO SE MISLILO: / Za obnovu groblja Mirogoj trebat će barem 10 godina i stotine milijuna kuna

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Teška oštećenja zabilježena su na mirogojskim arkadama te grobovima barem 100.

9.4.2020.
17:38
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U potresu koji je 22. ožujka u 6:24 snagom od 5,5 po Richterovoj ljestvici pogodio Zagreb, stradale su brojne stambene i javne zgrade, ali i simboli hrvatske metropole. Jedan od njih je i groblje Mirogoj, koje slovi za jedno od 10 najljepših u Europi. Još i prije potresa groblje je trebalo proći temeljitu obnovu, a sada je osim materijalne pretrpjelo i ogromnu kulturnu štetu.

Image
SKIDANJE SJEVERNOG TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE: /

'Malo je gore nego što smo mislili. Čak i malo vjetra može sve zakomplicirati'

Image
SKIDANJE SJEVERNOG TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE: /

'Malo je gore nego što smo mislili. Čak i malo vjetra može sve zakomplicirati'

Šteta na grobovima 100.000 ljudi

Naime, najviše su oštećene čuvene arkade, a u potresu su stradale i grobnice bana Josipa Jelačića, Petra Preradovića, grofice Sermage i još 6000 više ili manje poznatih ljudi. Ukupna šteta je zabilježena na grobovima najmanje 100.000 ljudi, zbog čega voditelj groblja procjenjuje da će za obnovu trebati barem deset godina, a šteta će se mjeriti u stotinama milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga tvrtka Gradska groblja Zagreb u obnovi traže pomoć Grada, Vlade i međunarodnih fondova, a Vladi su uputili i amandmane na Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice.

"Mi građane ne želimo ostaviti na cjedilu i naš je prijedlog da jedan dio sufinancira država, jedan dio Grad i Gradska groblja, a jedan korisnici samih grobnih mjesta, što neki nisu ni održavali, ali to je njihova obaveza da ih održavaju", rekao je za RTLPatrik Šegota, voditelj Gradskih groblja Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništeno arhitektonsko remekdjelo

Arkade koje je projektirao čuveni arhitekt Herman Bolle sada su ograđene drvenim daskama, a građani ondje ulaze na vlastitu odgovornost. Svaka kupola ima pukotine, a neke su se i urušile, zbog čega Gradska groblja i traže izdašnu financijsku pomoć.

"Vjerujem da svako društvo arhitekata u svijetu pozna djelo Hermana Bollea, i da ćemo kroz tu prizmu prikupiti značajna sredstva za obnovu tih spomenika", smatra Šegota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest ovog groblja očito ispisuju potresi. Ono se naime počelo uređivati nakon velikog potresa 1880. godine. Jedna od žrtava tog događaja je i pisac August Šenoa, koji se razbolio, a potom i preminuo pomažući unesrećenima, iako mu je i samom kuća stradala. Njegov grob u nedavnom potresu, začudo, nije oštećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo