ŠTETA JE GOLEMA: / Koliko je novca pokradeno u Hrvatskoj?

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
26.11.2015.
6:22
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Samo Sanaderova "privatna država", taj "teorijski najviši stadij korupcije", u pet godina otuđila je 98 milijardi kuna, gotovo cijeli jedan državni proračun. Procjena je to novinara Dražena Rajkovića iz njegove knjige Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku, dosad vjerojatno najopsežnijeg rada o sistemskoj korupciji u Hrvatskoj, piše Novi list.

Image
"NE SPOMINJE SE KARAMARKO": /

Kosor odgovorila Sanaderu koji ju je teško optužio

Image
"NE SPOMINJE SE KARAMARKO": /

Kosor odgovorila Sanaderu koji ju je teško optužio

Rajković je svoju knjigu objavio u listopadu 2001. godine, u vremenu otvaranja prvih istraga protiv bivšega premijera, ali prije nego što je protiv njega počelo ijedno suđenje. Kasnije, bez obzira na nedavna ukidanja Sanaderovih presuda, suđenja za korupciju u slučajevima Fimi medija, Ina-Mol i Hypo banka, potvrdila su dio navoda Rajkovićeve knjige, što analizu čini vjerodostojnijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudovišna korupcijska hobotnica

U tom publicističkom djelu nastalom na temelju dostupnih medijskih izvora, autor na četiristotinjak stranica analizira skrivenu stranu Sanaderove vladavine, nazivajući je "čudovišnom korupcijskom hobotnicom, po broju sudionika i razmjerima obuhvaćenog društvenog proizvoda bez premca na našim prostorima".

Gruba procjena

Rajković rezimira kako se ukupna šteta od Sanaderove "privatne države" u pet i pol godina njegove vladavine bliži iznosu jednogodišnjega hrvatskog državnog proračuna – 98 milijardi kuna. Od toga, na hrvatski krak afere Hypo otpada tek "sitnih" 3,6 milijuna kuna – novac za koji je Sanader osuđen u poznatoj "aferi Hypo", pa mu Ustavni sud ukinuo presudu. U zaobilaženju javne nabave šteta je 36 milijardi kuna; iz javnog sektora izvučeno je 22,4 milijarde; neregularnim privatizacijama država je oštećena za 16,6 milijardi, a na špekulacijama s građevinskim zemljištem, poput onoga oko Pelješkog mosta, za 7,5 milijardi kuna. Politička korupcija, pak, odnijela je 15, 5 milijardi kuna. Koliko su od toga mogli prisvojiti Sanader i pripadnici njegove "privatne države"? "Nekoliko milijadi kuna", citira Novi list Rajkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SANADERA KOD KUĆE DOČEKALO CVIJEĆE: “Politikom se neću baviti, to je završena stvar”

Novi list/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike