ČEKAJU NAS TEŠKI DANI... / Ne može se isključiti ni cijena od 20 kuna po litri benzina?! Štern kaže da bi za Hrvatsku bile najbolje dvije stvari

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za Hrvatsku je ključno kako se postavi Mađarska, a dobitna kombinacija bila bi da MOL nastavi uvoziti rusku naftu, a ostatak EU koristi JANAF

4.5.2022.
21:49
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern za Novu TV je komentirao koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti i kolike cijene možemo očekivati na benzinskim crpkama.

"Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azejbardžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj", kazao je i dodao je da je ključno kako se Mađarska postavi u slučaju embarga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA OD EMBARGA? /

Mađarska će staviti veto na prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte: 'Neprihvatljivo! Znaju da je to protiv naših interesa'

Image
NIŠTA OD EMBARGA? /

Mađarska će staviti veto na prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte: 'Neprihvatljivo! Znaju da je to protiv naših interesa'

Što je najbolje za Hrvatsku?

Ako Mađarska uvede embargo, cijena benzina će rasti, ali će zaraditi JANAF. Za Hrvatsku bi bilo najbolje da EU uvede embargo, a da Mađarska ostane izuzeta. O tome kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena benzina, Štern kaže kako je teško o tome govoriti.

"Danas je porasla cijena nafte za četiri posto pa je prema kraju dana pala tri posto. Bit će posljedice takvih odluka i nafta bi mogla porasti od nekakvih 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je poskupio u međuvremenu, porasla mu je vrijednost. Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri", rekao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OPEC drži leđa Rusiji

Štern navodi da, ako će udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovesti do toga da će nafte nestati - teško da će se nedostatak moći nadomjestiti.

"Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda nego samo Europe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka mogu i dalje kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom", dodao je i rekao da će na tome zarađivati oni koji trguju naftom, države i ostali te da će oni koristiti novonastalu situaciju.

Ključna uloga riječke rafinerije

"Jedan od glavnih elemenata sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj je da riječka rafinerija radi, a ona, pošto je na moru, može dobiti bilo kakvu naftu. Jasno, ta nafta mora biti primjerena tehnološkom procesu rafinerije", rekao je. "Dobro je da imamo riječku rafineriju, bilo bi dobro da je ona u punom pogonu", zaključio je Štern i dodao kako je za očekivati je da će cijene porasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će u ovakvoj situaciji cijene porasti. Ako se to ne dogodi, to će biti za mene ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu", kazao je Štern.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo