STATUS KOJI DRMA FEJSOM: / Kako je izgledao život prije cjepiva - 'Nemojte se zaje***, cijepite ih!'

Image
Foto: ilustracija, Thinkstock

O cijepljenju se već godinama vode diskusije u javnosti, a u posljednje je vrijeme u Hrvatskoj broj protivnika te prakse sve veći.

21.2.2017.
18:40
ilustracija, Thinkstock
VOYO logo

Najgore je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojem je zabilježeno pet novih slučajeva. Neke od pedijatrica rekle su kako više neće liječiti djecu čiji roditelji odbijaju cijepiti djecu, a grad je nedavno donio i povijesnu odluku - necijepljena djeca neće moći upisati vrtić niti prvi razred osnovne škole.

Korisnik Facebook Jakov Zlatar na svojem je profilu objavio status koji se munjevitom brzinom širi internetom. Prenosimo ga uz dozvolu autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je aktualna priča iz povijesti

'Nije prošlo ni deset godina od smrti Dianne Odell, posljednje Amerikanke koja je svoj život provela u željeznim plućima, a njena je priča ponovno postala verimač aktualna.

Poliomijelitis je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća vodio svoj posljednji juriš na sjevernoamerički kontinent, samo 1952. godine u SAD je zabilježeno 58.000 novih slučajeva, 3000 djece umrlo je od gušenja zbog paralize respiratornog sustava dok je nih 21000 bilo osuđeno na život u kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za veliki broj tada oboljelih klinaca post-polio sindrom je doslovno značio život u konzervi. Najgora vrsta oboljenja ona bulbo-spinalna onemogućavala je normalno disanje koje su za njih onda morala odraditi "željezna pluća", sprava koja je imenom ali i izgledom podsjećala na nešto što je vremeplovom doplutalo iz doba inkvizicije.

Stari dobri Salk tad je već u rukama imao djelatno cjepivo no testiranja i kontrole prije nego što će istim biti odobrena masovna imunizacija potrajat će još tri godine... prekasno za Dianne koja će ostatak svog života provesti u dva metra dugačkoj i tristotinjak kila teškoj "žutoj podmornici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IMHO jedna mala demistifikacija bi sad ovdje odlično sjela, "željezna pluća" su relativno jednostavna mašina, jednostavnija od one za pranje rublja, jedina stvar na koju ste trebali paziti je konstantno napajenje električnom energijom neophodnom za pogon pumpe. Dvadeset i osmi svibnja 2008. godine, Diannina "žljezna pluća" su zakazala, veliko oborinsko nevrijeme prekinulo je opskrbu strujom, pomoćni generator je zakazao i dok su njen otac i šogor bezuspješno pukušavali ručno pokretati pumpu, Dianne Odell je u svojoj podmornici preminula... pedeset i osam godina nakon što su je kao trogodišnju djevojčicu u nju strpali.

E sad zašto ovo uopće pričam?

Zbog dvije stvari na koje je nas je Igor danas u svom postu podsjetio, a za koje mislim da ih malo pomalo sve više gubimo iz vida (mi koji znamo i razumijemo a da onima koji ne mare ili nemaju pojma i ne govorim).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo... nema lijeka za dječju paralizu, kad je polio u pitanju zaštititi nas/vas može samo prevencija. Cjepivo, koje se daje u nekoliko navrata vaše dijete štiti od sudbine nalik na onu Dianne Odell do kraja života.

Drugo... Virus se (povijest je to pokazala) lako prenosi iz zemlje u zemlju i među necijepljenim stanovništvo širi iznimno brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće... Dok igdje na svijetu postoji i jedno jedino dijete zaraženo poliovirusom za svu ostalu djecu postoji rizik od zaraze.

SVU DJECU!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte se zajebavat, cijepite ih!'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo