STARIJI STANOVNICI BANIJE NE ŽELE NACIONALNU MIROVINU? Prijavilo ih se jako malo, a oglasio se i HZMO: / 'Javite se!'

Image

S područja Banije, područja koje je pogođeno razornim potresom i u kojem živi pretežno starije stanovništvo, u HZMO je pristiglo samo 360 zahtjeva za nacionalnu naknadu

2.2.2021.
16:47
VOYO logo

Kada su u pitanju prijave za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe bez mirovine i prihoda većih od 800 kuna po članu kućanstva, odaziv je vrlo slab. Prijave traju već mjesec dana, a u tom vremenu je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobio tek 6.540 prijava, piše Mirovina.hr.

To je četiri puta manje od predviđenog broja korisnika. Inače, s područja Banije, područja koje je pogođeno razornim potresom i u kojem živi pretežno starije stanovništvo, u HZMO je pristiglo samo 360 zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato iz područnog Ureda HZMO-a u Sisačko-moslavačkoj županiji pozivaju starije od 65 godina s Banovine da im šalju zahtjeve.

Image
ZNAJU LI UOPĆE DA IMAJU PRAVO NA NACIONALNU MIROVINU? /

Slab odaziv građana, u prvom tjednu pristiglo manje od 1000 zahtjeva

Image
ZNAJU LI UOPĆE DA IMAJU PRAVO NA NACIONALNU MIROVINU? /

Slab odaziv građana, u prvom tjednu pristiglo manje od 1000 zahtjeva

Iz HZMO-a se nadaju većem broju zahtjeva iz Banije

"Očekivali smo veći odaziv, no s obzirom na potres mislim kako je očekivan tako mali odaziv. Sada očekujemo da će se, s obzirom na to da su se ljudi vratili i nastoje se vratiti u normalu, i broj zahtjeva za nacionalnu naknadu povećati", rekla je za Radio Banovinu Maja Gobac, predstojnica Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gobac je poručila kako bi bilo dobro da se javi svi koji smatraju da ostvaruju pravo na nacionalnu naknadu i to što prije kako bi im se novac počeo prije isplaćivati na tekući račun, prenosi Mirovina.hr. Pored Siska, zahtjevi za nacionalnu naknadu mogu se predati i u uspostavama HZMO-a u Glini, Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici, Novskoj, Kutini. Uspostave u Topuskom i Petrinji još ne funkcioniraju.

Ovi zahtjevi mogu se predati u bilo kojoj ispostavi HZMO-a u Lijepoj našoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za nacionalnu naknadu za starije

Pravo na naknadu od 800 kuna imaju osobe starije od 65 godina koje nemaju mirovinu i prihode ostvarene u prošloj godini po članu domaćinstva veće od 800 kuna mjesečno.

Istovremeno, zainteresirani ne smiju primati socijalnu pomoć ili imati sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Njihovo prebivalište mora biti u Hrvatskoj i to neprekidno zadnjih najmanje 20 godina. Uvjet za dobivanje nacionalne naknade nije imovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo