STIGLA PRVA PRESUDA / Stanovnici Gunje ogorčeni obnovom: 'Tri godine čekam da mi poprave krov...'

U prvoj presudu za naknadu štete zbog pucanja nasipa tijekom poplava 2014. godine kao krivci su navedeni Hrvatska i Hrvatske vode

26.11.2018.
21:00
VOYO logo

Donesena je prva presuda za naknadu štete zbog pucanja nasipa tijekom poplava u županjskoj Posavini 2014. godine. Imenovani su i krivci: Republika Hrvatska i Hrvatske vode.

Sjećanja na stravične poplave stara su četiri godine, ali tek sada na površinu isplivavaju problemi i to pravnog sadržaja. Tako je na trgovačkom sudu u Osijeku donesena prva presuda za naknadu štete tvrtki koja je pretrpjela štetu od poplava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivac koji pokriva tu štetu je Republika Hrvatska. I to u iznosu od 3 milijuna i 650 tisuća kuna.  Načelnik Gunje tvrdi da pravnih subjekata koji su tužili državu ima još. "Najgore su u Gunji prošli gospodarstvenici. Oni nisu obeštećeni na način na koji su trebali i morali biti obeštećeni. Samo su dobili nekakve poticaje po broju radnika koje su imali zaposlene, ali nisu dobili odštetu za gospodarske objekte, opremu, i strojeve kojima su raspolagali i koje su imali", kazao je načelnik Gunje Anto Gutić

I pojedinci tužili državu

Nisu samo tvrtke tužile državu, već i pojedinci koji smatraju da su zakinuti u obnovi. "Tužio sam i ja državu, već evo treća godina. Kuću mi jednu nisu apsolutno nikako obnovili. Jednu su obnovili, ali ja sam vlasnik dvije čestice, ali djeca i supruga su živjeli u toj kući, ali mi ne žele priznati", kazao je Adil Omeragić iz Gunje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njegova obitelj i on ne nadaju se presudi u njihovu korist. "Djeca su otišla iz Hrvatske. Jednostavno nemaju više povjerenja u ovaj hrvatski sustav", kazao je Omeragić. I nije jedini koji smatra da je država trebala učiniti više.

"Čekam da mi poprave krov"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dan danas čekam krov da mi poprave koji su oni sami pokidali da bi mi obnovili kuću. Prošlo je tri godine, a to nisu učinili. Dosta firmi je zaradilo na brzinu novac, obavili su posao jako nekvalitetno. Država je možda mogla onemogućiti te firme da posluju na ovom prostoru ili ih uvjetovati da naprave kvalitetno pa tek onda isplatiti novac", rekao je Josip Šarić iz Gunje. 

Načelnik smatra da je ovaj sudski presedan tek ispravljanje nepravde, jer, govori, šteta je učinjena. "Dvojica najvećih drvoprerađivača su zatvorili svoje tvornicu. U nekoliko mjeseci sto ljudi ostalo je u Gunji bez posla", kaže Gutić. Nezadovoljnika je puno, pa ako ova presuda postane pravomoćna, sudovima bi se mogla dogoditi prava poplava – novih tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo