STANJE U VRTIĆIMA JE ALARMANTNO / Jednostavno nema mjesta, roditelji su na rubu: 'Proplakala sam pola dana, pola tužna, pola bijesna...'

Upis djece u vrtiće višegodišnji je problem u Republici Hrvatskoj. Ni ove godine stanje nije ništa bolje, ali država obećava poboljšanja

28.5.2022.
9:05
VOYO logo

Prijave za upis u većini gradova Republike Hrvatske konačno su završile. U nekim gradovima stigli su prvi rezultati, kojima velik broj roditelja nikako nije zadovoljan. Primjerice, samo u Splitu odbijeno je više od 500 djece, prenosi RTL.hr.

"Proplakala sam pola dana jučer, pola tužna pola bijesna, ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću imamo ovakvu situaciju i da se tako dugo nije našlo rješenje za ovaj problem. Baka servis nije opcija. Vezane su nam ruke, zvali smo i privatne vrtiće, nema mjesta. Prihvatili bi i opciju da na tri različite strane grada vozimo djecu u vrtiće. Stalno smo zaposleni, muž je terenski radnik, ja sam s njima uglavnom sama", rekla je Jelena Hrga iz Splita koja planira predati žalbu na rezultate i nadati se da će proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Upis djece u vrtiće višegodišnji je problem u cijeloj zemlji. Mjesta je premalo, u deficitu smo odgojitelja, a ni pedagoški standard se ne poštuje. 

"Pridržavanje pedagoškog standarda je više iznimka nego pravilo, u jasličkim skupinama gdje bi trebalo biti upisano osam djece do treće godine mi imamo preko 25, a vrtićke skupine isto idu preko 30", rekla je odgojiteljica u vrtiću, Nadina Đuretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAMO DA SE PRODA /

Jedna općina će platiti milijunske penale jer je prodala državno zemljište: 'Mogli smo osigurati besplatne jaslice i vrtić...'

Image
SAMO DA SE PRODA /

Jedna općina će platiti milijunske penale jer je prodala državno zemljište: 'Mogli smo osigurati besplatne jaslice i vrtić...'

Rezultati u nekim gradovima se još uvijek čekaju, a iz udruge odgojitelja poručuju - “stanje je već sada alarmantno. Nastavlja se stanje od prethodnih godina, moguće je da je u nekim dijelovima Hrvatske i teže", rekla je predsjednica Udruge Sidro, Katarina Turković Gulin.

Konačni rezultati bit će poznati kada se obrade sve žalbe roditelja. Preliminarni podaci kažu da je u Splitu bez mjesta u vrtiću ostalo 524 djece, u Rijeci njih 370, a u Osijeku 339 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da država ne sjedi prekriženih ruku. 

Naime, brojni su gradovi najavili prenamjenu prostora i gradnju novih vrtića. U Zagrebu su prijave tek završile pa brojke djece koja će ostati bez mjesta još nisu poznate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je položio kamen temeljac za izgradnju prvog vrtića u svom mandatu, a problem stvara i odluka oko mjere roditelj odgojitelj.

"To mislim da je veliki problem, ali ne može se riješiti preko noći, trebamo izgraditi 20 novih vrtića u iduće dvije godine. Dati ću primjer, na mjeru roditelj odgojitelj se potrošilo 15 puta više nego na gradnju vrtića u zadnjih 5 godina", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgojitelji u vrtićima novim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju nisu nimalo zadovoljni i ne vjeruju da će Zakon išta promijeniti.

"Model financiranja vrtića nije dobar, odnos prema odgojiteljima nije dobar. Čak i da sada krenemo graditi neki vrtić mi u ovom trenutku ne možemo uključiti svu djecu. Zakon je trebao i imao je za cilj postići jednakost i osigurati svakom djetetu njegovo pravo na vrtić međutim to se nije dogodilo", rekla je Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo