'IMALA JE NIZ ŠTETNIH POSLJEDICA' / Dolenec o obustavi mjere roditelj odgojitelj: 'Sud si je dao vremena. Za te novce možemo napraviti novi vrtić'

Image
Foto: Screenshot

Danijela Dolenec dala je izjavu za medije vezano za Odluku Visokog upravnog suda o prijedlogu za obustavu izvršenja izmjena mjere roditelj-odgojitelj

25.4.2022.
11:46
Screenshot
VOYO logo

Ispred zgrade Gradske uprave od 12 sati zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec dala je izjavu za medije vezano za Odluku Visokog upravnog suda o prijedlogu za obustavu izvršenja Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Od nedjelje, 1. svibnja, oko 5700 korisnika te mjere trebalo je izgubiti dosadašnja prava ili početi dobivati nižu naknadu od 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUD ODGODIO IZVRŠENJE ODLUKE /

Obustavljena izmjena mjere roditelj-odgojitelj: 'Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu!'

Image
SUD ODGODIO IZVRŠENJE ODLUKE /

Obustavljena izmjena mjere roditelj-odgojitelj: 'Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu!'

'Mjera nije donijela svoj temeljni cilj'

Dolenec je kazala da mjera roditelj odgojitelj nije donijela svoj temeljni cilj - poboljšanje demografije. Napomenula je da je na mjeru potrošeno 1,8 milijardi kuna. Poručila je da je mjera roditelj odgojitelj imala i niz štetnih posljedica.

Kazala je da se ovom odlukom dogodio "period jedne neizvjesnosti". "Neizvjesnost za Zagreb, ali i same korisnike", poručila je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za svibanj je planiran iznos u proračunu. Ako nakon toga ne bude donesena odluka suda morat ćemo razmišljati o rebalansu proračuna. Jer tu se radi o 40 milijuna kuna mjesečno. Za te novce možemo napraviti novi vrtić", rekla je.

Zamjenica gradonačelnika je kazala da si je sud ovom odlukom "dao vremena da prouči sve i donese konačnu odluku o zakonitosti naše odluke". "Mi vjerujemo da je naša odluka zakonita, i vjerujemo da će i sud to zaključiti", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih da ishod nakon današnje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu i korisnika i Grada Zagreba da ona bude što prije", naglasila je Dolenec. "Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se ne isplaćuje na temelju nekog zakona ili prava", dodala je. 

'Nikada nismo govorili negativno o korisnicima mjere'

Dolenec je kazala da je Grad poslao upitnike svima od 5800 korisnika mjera kako bi se doznali njihovi socijalni profili te da je stigao odgovor njih samo tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica majki odgojiteljica upitala je Dolenec "je li današnja odluka suda dovoljna da se ispričate majkama koje su pretrpjele nasilje na internetu potaknuto vašim odlukama". "Gradonačelnik Tomašević i ja nikad niti jednom riječju nismo govorili negativno o korisnicima ove mjere. Na nama je da obrazložimo zašto mjera nije bila učinkovita. Ne smatramo ni da je zdrava", odgovorila je Dolenec.

Predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, udruge U ime obitelji i Građanske inicijative U djeci je budućnost ranije su održali izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su podržali ovu odluku Visokog upravnog suda. "Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao", poručila je, među ostalim, Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo