TRAGEDIJA KOD DRNIŠA / Čini se da je poznat uzrok pada vojnog helikoptera: Pronađena tijela stradalih, stižu prve snimke s mjesta nesreće

Ističe se da nije u pitanju letjelica hrvatskih Oružanih snaga, a prema neslužbenim infromacijama, čini se da je helikopter zapeo za žicu zip-linea

21.6.2023.
12:56
VOYO logo

Na području Pakova sela u Šibensko kninskoj županiji se srušio vojni helikopter, obavilo je Ministarstvo obrane i dodaje da nije riječ o helikopteru Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili su se danas u potragu za srušenim helikopterom, dodaje MORH.

Šibenski HGSS je na terenu u kanjonu Čikole, a pročelnik Josip Brozičević potvrdio je za N1 da se vidi dim na protupožarnim kamerama. Helikopter se srušio između Pakova sela i Miljevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija je blokirala cestu prema mjestu pada helikoptera

Zapeo za zip-line?

Pronađena su i dva tijela članova posade dok se za trećim traga, potvrdio je Hini pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević. Našli su i olupinu helikoptera.

Doznaje se da je riječ o helikopteru mađarskih oružanih snaga koji se u Hrvatskoj nalazi na obuci. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, pilot nije uočio žicu od ‘ziplinea‘ te je zapeo za nju. Letjelica je pala i odmah se zapalila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao na zaštićeno područje

Image
UŽAS NA OBUCI /

Pogledajte fotografije opsežne akcije nakon pada mađarskog vojnog helikotpera

Image
UŽAS NA OBUCI /

Pogledajte fotografije opsežne akcije nakon pada mađarskog vojnog helikotpera

ŠibenikIN doznaje kako se helikopter srušio na područje koje nije dio NP Krka, ali je dio ekološke mreže Natura 2000, sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, riječ je o području kojim upravlja naša Javna ustanova, a na teren su upućeni i naši djelatnici", kazala im je ravanteljica JU Priroda šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajdu.

Konferencija za medije povodom pada helikoptera zakazana je u 16:15 u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, a ondje su se uputili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH najavio vojnu vježbu s Mađarima

 MORH je jučer objavio i priopćenje da se u sklopu priprema za vojnu vježbu ocjenjivanja borbene spremnosti, "Strong Bastion 2023." od 20. do 30. lipnja očekuje pojačan promet vojnih vozila u oba smjera od graničnog prijelaza s Mađarskom Letenye-Goričan do vojarne "7. gardijske brigade Puma" u Varaždinu, priopćio je MORH.

"Strong Bastion 2023." distribuirana je računalno potpomognuta vježba koja se provodi u organizaciji Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva - Centar (Multinational Division Centar – MND-C) na dvije lokacije u Hrvatskoj i Mađarskoj, u Varaždinu i Székesfehérváru, naveli su u utorak iz Ministarstva obrane RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom vježbe planirano je izmještanje prednjega zapovjednog mjesta iz Mađarske u Hrvatsku, s ciljem ocjenjivanja Stožera MND-C tijekom izmještanja prednjeg zapovjednog mjesta. Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi temeljem Odluke Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023.

Nije stoga poznato je li navedeni helikopter bio dio sustava oružanih snaga koji sudjeluje u navedenoj vježbi ili je dio nekog drugog programa vojne suradnje Mađarske i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo