HRVATI SU, AKO SE PITA SRBE, IZVELI NEVIĐENI SKANDAL / Provjerili smo što pišu tabloidi: Jako su ljutiti zbog čovjeka koji je u Srbiji u životu bio 30 sati

Image
Foto: Pixabay

Srpski mediji su u člancima bombastičnih i huškačkih naslova samo prenijeli informaciju kako se Tesla našao u užem izboru motiva eura

22.7.2021.
21:59
Pixabay
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je u srijedu tijekom svog obraćanja javnosti otkrio koji će sve motivi krasiti kovanice eura, kada ta valuta bude uvedena u Hrvatskoj. Tako će se, između ostalog, na kovanicama od 10, 20 i 50 centi nalaziti portret jednog od najvećih svjetskih izumitelja, rodom iz Smiljana u Lici - Nikole Tesle.

Image
PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO ĆE BITI NA KOVANICAMA EURA /

Hrvati izabrali i Nikolu Teslu!

Image
PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO ĆE BITI NA KOVANICAMA EURA /

Hrvati izabrali i Nikolu Teslu!

Iako je njegov izumiteljski opus omogućio stvaranje tehnologije, a time svijeta i načina života kakvog danas znamo, Tesla u hrvatskoj javnosti nije bio oduvijek omiljen. Naime, otac mu je bio pravoslavni svećenik srpskog podrijetla, pa se i danas vode prepirke po društvenim mrežama je li se on ikad izjasnio kao Hrvat, Srbin ili građanin svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Hrvoje Klasić je u svojoj kolumni za Net.hr takav iskrivljeni pogled na čovjeka, usput i genija, prikazao primjerom povjerenika Vlade za Gospić, inače člana HDZ-a, koji je 13. veljače 1992. donio odluku "da se središnji gradski trg, udaljen pet kilometara od Tesline rodne kuće, više neće zvati po svjetski uglednom znanstveniku već po Stjepanu Radiću. Svega tri dana kasnije u zrak je dignut i spomenik posvećen Nikoli Tesli koji se nalazio na tada već preimenovanom glavnom gradskom trgu."

Srećom, odnos Hrvata prema Tesli se u međuvremenu okrenuo nabolje, pa je tako njegov portret jedini motiv koji je ušao u izbor Komisije Hrvatske narodne banke, koji nisu oni odabrali, već većina od 50.000 ljudi koji su glasali o tome što ili koga bi voljeli vidjeti na kovanicama koje će u upotrebi biti od 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao bih da se radi o pobjedi zdravog razuma, koja je možda malko zakašnjela, ali je uvijek dobrodošla te velikom porazu hrvatskog nacionalizma. Volio bih imati vremeplov pa da vidim izraz lica tog povjerenika i ovih nepoznatih počinitelja kada bi im netko rekao da će 30 godina kasnije Tesla biti na hrvatskom novcu. Mislim da se radi o vraćanju duga jednom genijalcu univerzalnih vrijednosti. Bolje ikad nego nikad", komentirao je Klasić nakon Plenkovićeve objave.

Svojatanje Tesle

Srbi su, s druge strane oduvijek svojatali Teslu. Beogradska međunarodna zračna luka nosi njegovo ime, a od 2003. se nalazi na novčanici od 100 dinara te na jednoj od nekoliko serija kovanica od 20 dinara. Tesla kao dio srpskog nacionalizma je dovoljno jak element, da je čak i Elon Musk nedavnim tvitom o tome kako je Tesla rođen u Hrvatskoj zapalio internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dosta komentatora mu je reklo kako je točno da je Tesla Srbin, ali i da je rođen u Austro-Ugarskoj, jer Hrvatska u to vrijeme nije postojala.

Bombastični naslovi

S obzirom na takav animozitet, popratili smo što o stavljanju Teslina portreta na hrvatsku kovanicu eura misle mediji u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti su tako samo prenijele informaciju da je premijer Plenković obznanio koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura te da će jedan od njih biti Tesla. Dodali su kako se euro u Hrvatskoj uvodi 2023. te kako vlasti uvjeravaju građane da neće biti poskupljenja.

Image
Foto: Screenshot: Novosti.rs

No, na Facebooku su se malo zaigrali: "I tako će genije iz Smiljana, koji se deklarisao kao Srbin, da bude na hrvatskoj kovanici...", stoji u njihovoj objavi koja je prikupila salve komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurir se u dva članka posvetio ovoj temi: Najprije su u članku "Neviđeni skandal, Hrvati nam ponovo otimaju Teslu! Njegov lik stavljaju preko šahovnice na kovanice evra!" pojasnili proceduru komisije HNB-a o izboru motiva te dodali da je Tesla skupio dvostruko više glasova građana nego prvi sljedeći motiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/Kurir.rs

Zatim su se u drugom tekstu naslova "Hrvatskim vlastima je sada Tesla dobar: Evo kako se HDZ obračunao sa njegovim imenom u Gospiću 1992. godine!" osvrnuli na Klasićevu povijesnu crticu preimenovanja trga i uništavanja spomenika u Gospiću.

Image
Foto: Screenshot: Kurir.rs

Informer je otišao u troskoku dalje, iako u članku gnjusnog naslova: "Ustaše ubijale njegove rođake gde su stigli! Hrvati prelomili, Teslin lik će biti na kovanicama evra!", nema ništa više osim informacija kako se Tesla našao u užem izboru motiva eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Informer.rs

Gotovo iste informacije prenio je i tabloid Alo.rs u članku naslova "Hrvati opet svojataju Teslu - Srpskog naučnika stavljaljaju na kovanice evra".

Image
Foto: Screenshot: Alo.rs

Tanjug i portal Srpska.info samo su prenijeli informaciju kako je premijer Plenković obznanio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na kovanicama od 10, 20 i 50 centi te da je to jedan od prijedloga koji se iskristalizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Srpskainfo.com

"Šahovnica, glagoljica, Tesla: Srpski naučnik na hrvatskim kovanicama evra od 50, 20 i 10 centi", naslov je članka Blica u kojem su također samo prenesene riječi premijera Plenkovića.

Image
Foto: Screenshot: Blic.rs
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo