istraga u tijeku / Srednjoškolkama koje su se brutalno potukle u Splitu prijeti kazneni progon - policija istražuje još dva slična slučaja

Image
Foto: Ilustracija/Screenshot (Facebook)

Ako se nakon provedenih izvida pokaže da nije bilo elemenata kaznenog djela, tužiteljstvu uvijek ostaje mogućnost da podnese optužni prijedlog prekršajnom sudu

9.3.2018.
18:06
Ilustracija/Screenshot (Facebook)
VOYO logo

Dvije maloljetnice iz Splita, jedna učenica prvog i jedna učenica drugog srednjeg razreda iz Splita, koje su se krajem siječnja brutalno potukle nasred Ličke ulice, ipak nisu prekršajno prijavljene kako je bilo najavljeno iz policije, već će Općinsko državno odvjetništvo iz Splita utvrditi postoje li elementi za eventualni kazeni progon, piše Slobodna Dalmacija. 

Ako se nakon provedenih izvida pokaže da nije bilo elemenata kaznenog djela, tužiteljstvu uvijek ostaje mogućnost da podnese optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim tučnjave na parkiralištu u Ličkoj ulici u kojoj su sudjelovale učenica Ekonomsko-birotehničke i učenica Srednje tehničke prometne škole, u koordinaciji s državnim odvjetništvom policija istražuje još dvije tučnjave.

Radi se o jednoj u Parku Emanuela Vidovića koja se dogodila isti dan te onoj koja je bila u Ličkoj ulici nekoliko dana prije i koja je dovela do drugog sukoba na istoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan kada su objavljene snimke tučnjave koje su se dijelile društvenim mrežama, splitska policija poslala je službenu obavijest kako su “u odnosu na događaj, tučnjavu u Ličkoj ulici dovršili kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe protiv kojih će biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, zbog prekršaja opisanog u članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Riječ je o prekršaju koji predviđa kaznu za one koji se na javnome mjestu ponašaju na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir. Propisana sankcija je novčana kazna od 50 do 350 nekadašnjih njemačkih maraka ili kazna zatvora do 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto se radi o maloljetnim osobama, kazna se može dodatno ublažiti ili i izbjeći na način da se odrede određene mjere nadzora.

Međutim, podnošenje optužnih prijedloga zbog prekršaja protiv dvije učenice stopiralo je općinsko državno odvjetništvo koje je naložilo dodatne izvide. Osim tog sukoba, inspektori za maloljetnike morali su detaljnije obraditi još dva koja su se također dogodila na javnim mjestima u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec dana kasnije policija je poslala tužiteljstvu posebno izvješće sa svim pribavljenim podacima na temelju kojeg će se donijeti odluka. Ako tužiteljstvo proocijeni da ima elemenata za kazneni progon za bilo koji od tri navedena događaja, nastavit će procesuiranje u tom smjeru, piše Slobodna Dalmacija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo