Srbija dobila zgradu za ambasadu u Emiratima

Ambasador u Abu Dabiju će biti Đerđ Matković, savetnik za spoljnu politiku Aleksandra Vučića

25.8.2013.
21:15
VOYO logo

Đerđ Matković, savetnik za spoljnu politiku prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, biće novi ambasador Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saznaje nezvanično "Blic". Ambasada u Abu Dabiju trebalo bi da bude otvorena za najviše mesec dana.

Srbija je rezidenciju koja se nalazi u elitnom delu Abu Dabija dobila na korišćenje od domaćina, a u najbližem okruženju buduće srpske ambasade nalazi se veliki broj diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kuću je odabrao domaćin, a Srbija će plaćati kiriju. Veći deo tog novca, oko dve trećine na godišnjem nivou, biće nam refundiran -, kaže dobro obavešteni sagovornik „Blica”.

Konzul Srbije je u petak već otputovao u Abu Dabi i on će imati zadatak da obavi tehničke pripreme - nabavku računara, uvođenje telefonskih priključaka, kao i da uspostavi početne diplomatske odnose. Ta faza trebalo bi da traje najduže mesec dana, nakon čega će otputovati i Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Matković je iskusan i proveren diplomata koji je bio na službi u SAD, Kanadi, Zimbabveu, a poslednjih godinu dana savetuje Vučića kada je reč o spoljnoj politici. Zahtev za agreman je već poslat i uskoro bi trebalo da stigne odgovor -, navodi izvor "Blica".

Novog ambasadora Srbije u UAE čeka ozbiljan posao koji se pre svega tiče unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje. - Osim što se očekuju ogromne investicije iz ove države, u planu je i stostruko uvećanje robne razmene, koja je trenutno na zanemarljivo malom nivou -, ističe sagovornik „Blica”. I Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih dana intenzivno tragaju za budućom rezidencijom svog ambasadora u Beogradu. Prvobitna ideja je bila da arapski diplomata bude smešten u nekadašnjoj ambasadi Irana na Dedinju, ali se od toga zasad odustalo. - Zna se ko će biti ambasador UAE, ali se takođe čeka agreman. Reč je o čoveku iz najužeg okruženja šeika Muhameda koji će zbog toga biti povučen iz jedne druge za UAE takođe značajne države. Tim gestom šeik je pokazao koliko mu je stalo do razvijanja saradnje sa našom zemljom -, navodi izvor "Blica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo