zahuktavanje pripremnih radova / Sprema li se zatvaranje mađarske granice? U Sl. Brodu župan nezadovoljan zbog kampa

Donirana hrana dobro bi došla za oko 170 tisuća izbjeglica koliko je ih je došlo u Hrvatsku, a nakon objave da će u Slavonskom Brodu biti smješten zimski tranzitni kamp, tamošnji župan iznenadio se što je o tome doznao iz medija. Upozorava i da bi moglo biti problema s prugom

13.10.2015.
18:21
VOYO logo

Pripremni radovi na zimskom tranzitnom kampu za izbjeglice u industrijskoj zoni Slavonskog Broda tek se trebaju zahuktati. No, brodsko-posavski župan nije sretan što o svemu doznaje iz medija. Upozorava da bi pruga koja vodi do centra mogla biti zatvorena zbog radova na podvožnjaku ispod pruge. 

"Nismo sigurni ni je li takav kolodvor atestiran za transport ljudi, kojom brzinom će vlakovi ići, hoće li biti moguć izlazak tih izbjeglica, mi uopće ne znamo kada počinje dolazak tih ljudi", kazao je Danijel Marušić, župan brodsko-posavski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski stožer za zaštitu i spašavanje zato je sazvao izvanrednu sjednicu.

"Tražimo od državnih tijela da nas se službeno izvijesti što se i kada planira raditi u Slavonskom Brodu, za koji obim se očekuje i koliko će to trajati", rekao je Davor Vlaović, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko–posavske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon što je objavljeno da će izbjeglice stizati u grad, Brođani mahom nemaju ništa protiv.

Izbjeglice i dalje stižu preko srpsko-hrvatske granice, a od ponoći do 15 sati ušlo 3.640 migranata, a od početka migracijske krize na područje Republike Hrvatske ušlo je 169.509 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1.969 osobate te se i dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije.

Gotovo mjesec dana od početka izbjegličke krize, novi režim djelovanja najavljuje i Crveni križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što za nas u ovom trenutku znači ekonomičniji pristup u raspodjeli humanitarne pomoći, prvenstveno prehrambenih namirnica, s obzirom da dosta toga ostaje neiskorišteno", tvrdi Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa.

Boravak izbjeglica u Hrvatskoj i dalje u prosjeku traje od tri do šest sati, jer na graničnim prijelazima prema Mađarskoj, unatoč prisustvu vojske, ljude i dalje prihvaćaju. U slučaju da se situacija promijeni, slovenska vlada je objavila spremnost da se prihvati 8.000 izbjeglica dnevno u tranzitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo