SPORNO IMENOVANJE: / HDZ ne smeta što je premijerov novi savjetnik bio član SDP-ove vlade, već nešto drugo

Image

U vrhu HDZ-a za Jakšu Puljiza, premijerova (još neimenovanog) koordinatora za strateške projekte i sva ministarstva, kažu da je stručan i kvalitetan čovjek.

7.3.2016.
9:52
VOYO logo

Izvor iz vrha HDZ-a, naime, zabrinjava pitanje što će Jakša Puljiz zapravo raditi jer smatra da bi koordinator trebao biti sam premijer Tihomir Orešković, piše Večernji list.

Drugim riječima, spekulira taj list, može se zaključiti da HDZ-u nije najbolje sjela sama ideja uvođenja koordinatora, nego da, očito, smatraju kako bi rukovođenje najvažnijim projektima kao i povezivanje ministarstava uključenih u te projekte trebalo biti nešto čime bi se bavio prvi čovjek Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljiz je u procesu formiranja vlasti, prema informacijama Večernjaka, bio među tri Mostova kandidata za zamjenika Tomislava Tolušića, ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Dakle, Most, kojem je pripalo zamjeničko mjesto u tom “HDZ-ovu” ministarstvu, imao je ideju da Puljiz ostane na toj funkciji. Ipak, funkcija je pripala Sonji Bošnjak.

Priča se i da je Puljiz samoinicijativno lobirao kod premijera Oreškovića da ostane zamjenik, a nejasno je kako je naposljetku premijerov odabir za koordinatora postao baš on. Iz Mosta neslužbeno poručuju kako oni nisu kumovali tom transferu, nego da je premijer Orešković sam odabrao Jakšu Puljiza za svog specijalnog savjetnika. Most se s tim njegovim odabirom složio, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Grčić je Jakšu Puljiza povukao u ministarstvo kao nestranačkog stručnjaka, doktora znanosti s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Image
OREŠKOVIĆ IZNENADIO JAVNOST: /

Najbliži suradnik bit će mu desna ruka bivšeg SDP-ovog ministra

Image
OREŠKOVIĆ IZNENADIO JAVNOST: /

Najbliži suradnik bit će mu desna ruka bivšeg SDP-ovog ministra

"Premijerova poruka"

Zadatak novog CIO-a, kako se to naziva (chief integration officer), Jakše Puljiza bit će koordinacija ministarstva i nadziranje planova. Prvi će mu korak biti, rekao je za Dnevnik Nove TV, izrada nacionalnog programa reformi koje će Vlada provesti u ovoj godini i koji će poslati Europskoj komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je poruka od premijera. On je očito pažljivo birao kadrove - ja sam nestranački čovjek i smatram se stručnjakom u nekim područjima i premijer je to očito prepoznao zbog toga me i pozvao i dodijelio ovaj odgovoran zadatak", kazao je Puljiz koji je rekao da su on i premijer dosta razgovarali o "nekim vrlo bitnim pitanjima prije svega koji se tiču EU fondova i strukturnih reformi".

Rekao je da će mu prvi korak biti izrada nacionalnog programa reformi. "To je ključni dokument u koji ćemo staviti sve ključne reforme koje hrvatska vlada namjerava provoditi u 2016 godini napraviti jedan kvalitetan program koji ćemo poslati Europskoj komisiji i nakon toga osigurati učinkovitu koordinaciju provedbe tog programa koji će sadržavati dosta teške reforme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da neće kontrolirati ministre rade li svoj posao, već da je riječ o koordinaciji. Svoj je zadatak opisao kao osiguravanje kvalitetnije koordinacije kada je riječ o međusektorskim problemima i osiguravanje da planovi budu provedeni učinkovito i na vrijeme.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo