U pitanju milijuni eura / Sporna smjena ravnatelja Srebrnjaka: Je li pravi razlog nezakonito zapošljavanje ili zemljište?

Bivši ravnatelj i Grad medijima su predstavili dva oprečna razloga smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

10.12.2019.
7:15
VOYO logo

Zašto je Milan Bandić smijenio dr. Boru Nogala? Već danima mediji pišu o smjeni ravnatelja koji je 23 godine bio na čelu Dječje bolnice Srebrnjak, a čiji je vlasnik Grad Zagreb. Smijenjen je na temelju nalaza Gradskoga kontrolnog ureda koji je pokazao da je dr. Nogalo nezakonito zapošljavao.

Zemljište oko bivšeg sanatorija od iznimne vrijednosti

No, mnogi misle da je to isprika, ne pravi razlog. Razlog bi se mogao skrivati u 80.000 četvornih metara atraktivnog zemljišta na Sljemenu ili u 60 milijuna eura koje je bolnica Srebrnjak dobila za gradnju Translacijskog centra, kakvog nema u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji Sanatorij za oboljele od tuberkuloze Brestovac mogao bi biti jedan od razloga smjene Bore Nogala. Nekoć je bilo najbolje lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe. Zatvoren je prije 50 godina i od tada propada i gotovo je bezvrijedan. Ali zemljište oko njega itekako je vrijedno.

Put usred šume vodi do sanatorija i zemljišta od oko 80.000 kvadrata na kojem bi trebao niknuti zdravstveno-rehabilitacijski centar na otvorenom sa sportskim sadržajima i wellnessom. I to je bila inicijativa sada smijenjenog ravnatelja bolnice Srebrnjak u čijem vlasništvu je zemljište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo prije jedno godinu dana aplicirali s tim projektom i nakon toga se ne događa ništa. Čak smo našli i fond iz kojeg bismo povukli sredstva. Što se dalje događa ja ne znam kao ni zašto se ovo događa'', pitao se Boro Nogalo, smijenjeni ravnatelj bolnice Srebrnjak.

''Svima se žuri do 60 milijuna eura''

Tu je i projekt Dječjeg centra kompentencije u translacijskoj medicini, jedinog takvog pedijatrijskog centra u Europi. Trebao bi biti povezan sa zgradom Dječje bolnice Srebrnjak na ukupno 15 tisuća četvornih metara. Bit će četiri puta veći nego sadašnja bolnica. Čak 60 milijuna eura osigurano je iz EU fondova. Projekt na kojem se radilo 10 godina upućeniji vide kao glavni razlog smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad se svima jako žuri doći do 60 milijuna eura. Pritom je netko zaboravio da oni sve kontroliraju i da način kad se netransparentno radi tamo neće proći'', kazala je Goranka Jureško, novinarka Jutarnjeg lista.

No, iz Grada tvrde da je razlog smjene dr. Nogala - nezakonito zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što biste rekli da ravnatelj škole raspiše natječaj za učitelje matematike, a on zaposli profesora likovnog? To se radi na Srebrnjaku'', izjavila je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba 5. prosinca ove godine.

''I sada da se ponovno rodim i da bolnica bude u krizi s kadrovima i da ponovno bude ugroženo zdravlje djece, napravio bih isto'', tvrdi smijenjeni ravnatelj bolnice Srebrnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad se ponovno oglasio u ponedjeljak. Kažu da nisu dobili dokumentaciju za projekt Dječjeg centra, a ona bi bila podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

Sve vjerojatniji štrajk u bolnici

''Stoga postavljamo pitanje: zašto se dokumentacija skriva od Grada Zagreba kao osnivača i vlasnika Dječje bolnice Srebrnjak, a od kojeg se ujedno traži da pokrije sve za Europsku komisiju neprihvatljive troškove za koje danas nemamo nikakvu predodžbu koliko bi mogli iznositi?'', pitaju iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenjeni ravnatelj kaže da je to laž.

''Mi smo Gradskom uredu tu dokumentaciju dostavili pet puta! Naravno da nismo mogli građevinsku dokumentaciju poslati, rekli smo da to dođu vidjeti. Ne znam zašto to govore, vjerojatno u nedostatku argumenta'', rekao je dr. Nogalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boru Nogala zamijenila je Ivana Đerek Dubravčić iz Gradskog ureda za zdravstvo, no kao kandidati za tu poziciju posljednjih se dana spominju i bivši ministri Siniša Varga i Dragan Primorac. Odnedavni član Bandićeve stranke Varga nema komentara, dok Primorac kaže da šanse za to ne postoje.

''Kad sam pročitala što je Ured za kontrolu naveo kao razloge za smjenu, palo mi je napamet da bi svaki drugi ravnatelj mogao dobiti otkaz. Radi se o zapošljavanju nekompetentnih. Pa svi liječnici imaju licence!!'', kazala je Jureško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 23 godine ravnatelj Nogalo više nije na čelu bolnice koju je, i prema mišljenju gotovo svih zaposlenika, izvrsno vodio. Zbog nezadovoljstva njegovom smjenom i štrajk u bolnici sve je vjerojatniji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo