Načelnik nudi lekcije iz povijesti / Spomenik kmetu koji je zapalio Varaždin izazvao novu žestoku svađu HDZ-a i HNS-a

Ploča je u Sračincu postavljena prije nekoliko dana, a prikazuje kmeta Jakova Verčeka koji je bježeći od krmače zapalio tada glavni grad Hrvatske - Varaždin

3.10.2017.
22:31
VOYO logo

Naša prošlost zalog je naše zajedničke budućnosti, rekli su svojedobno i HDZ i HNS pa ih evo sad sustižu aveti prošlosti. Bratske vladajuće stranke žestoko su se posvađale oko spomenika kmetu Jakovu Verčeku koji je 1776. slučajno zapalio Varaždin, tada glavni grad Hrvatske.

Spomenik mu je podigao vickasti HNS-ov načelnik Općine Sračinec želeći reći kako svatko ima svoje mjesto u povijesti jer nakon tog požara koji je poharao Varaždin, glavni grad Hrvatske postaje Zagreb. Ali kako u HDZ-u ne znaju za šalu jer povijest počinje od njih a ne nekog varaždinskog kmeta, došlo je do žestoke svađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je to u nizu ploča koja je posvađala HNS i HDZ, nakon one u Jasenovcu. Ploča je postavljena prije nekoliko dana, a prikazuje kmeta koji je bježeći od krmače, zapalio tada glavni grad Hrvatske - Varaždin. Pored nje piše...

"Požar je nehotice izazvao Jakov Verček, srakarski kmet koji je pri gradskom bogatašu služio za život. Zbog zubobolje je zapalio duhan iza stoga slame, no potjerala ga je krmača kojoj je uzeo škaf da donese vodu za gašenje vapna. Žar sa duhana pao je na slamu i izazvao požar koji je trajao tri dana i tri noći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo agresivnu prasicu koja je splašila našeg sirotog Jakova, imamo kantu ili škav koji je on prasici oduzeo, tu je i lula koja zahvaća plast sijena, a koji je onda proširio taj požar na cijeli Varaždin, on je prikazan na ploči u pozadini, čak ih svih šest crkvenih tornjeva grada.

Izgorio je gotovo cijeli Varaždin, a Zagreb postao glavni grad Hrvatske. Taj događaj je načelnik Općine, HNS-ov Božidar Novoselac, odlučio ovjekovječiti u kamenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj događaj je u mnogome promijenio razvoj sjeverozapadnog dijela Hrvatske pa tako slobodno mogu reći da sigurno ovi krajevi, ne samo grad Varaždin, nego i sva okolna mjesta kao i općina Sračinec, Trnovec, Vidovec, Petrijanec danas ne bi bili u ovom obliku", kazao nam je Božidar Novoselac (HNS), načelnik Općine Sračinec.

No, povijesnu lekciju općinskog načelnika nisu baš shvatili politički prijatelji iz HDZ-a
"Činjenica je da je sigurno taj katastrofalni požar ostavio i brojne ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, u konačnici i tragediju za te ljude, bez obzira što se radi o događaju prije 200 godina", izjavio je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je spomenik piromanu, kažu Habijanovi kolege iz lokalnog HDZ-a. HNS odgovara: to je spomen-obilježje događaju koji je promijenio povijest.

"Može doći ovdje u Sračinec, ja kao načelnik izdvojit ću sat vremena povijesti, pokušat ću mu pokazati što se dogodilo te davne 1776. godine i mislim da će malo drugačije razmišljati", poručuje Božidar Novoselac (HNS), načelnik Općine Sračinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se političari svađaju, mještanima spomen obilježje ne smeta.

"Ne treba bježati od svoje povijesti. Sračinec sam po sebi je poznat po tome", kazao nam je Krunoslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema legendi, naš siroti Jakov je, osim zubobolje i traume od napada svinje, zaradio 12 udaraca batinom u Varaždinu i još 12 u Sračincu. A 200 godina poslije još ga vrijeđaju da je piroman.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo