velika pomoć / Splitski vatrogasci opremljeni suvremenom tehnologijom: Evo kako će im ona pomoći u kriznim situacijama

Dalmatinskim vatrogascima donirano je 230 GPS uređaja i dva vatrogasna tegljača tankera

4.12.2018.
7:30
VOYO logo

Za 260 vatrogasnih vozila iz splitsko - dalmatinske županije od sada će se u svakom trenutku znati gdje se nalaze. Dalmatinskim vatrogascima donirano je 230 GPS uređaja i dva vatrogasna tegljača tankera koji bi im trebali pomoći u kriznim situacijama. 

U kriznim situacijama vatrogasno vozilo s GPS-om olakšava pregled stanja na terenu, ali može spasiti i živote. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kakav je raspored snaga, koliko je tko došao blizu, da li je neko vozilo ugroženo, sve će to biti lakše odrediti. Recimo onaj slučaj lani koji smo imali s dvije cisterne u Omišu. Oni bi u tom trenutku rekli - 'mi smo okruženi, izvlačite ljude, šaljimo GPS poziciju kanaderu', ako je u blizini on će bacati vodenu bombu“, pojašnjava Zoran Radunić, pomoćnik zapovjednika JVP Split.

Ovo ljeto smanjen je broj požara zahvaljujući drugom sustavu, a to su nadzorne  kamere za ranu detekciju vatre. Već na pojavu dima, može se brzo reagirati. Tehnologija je sve korisnija, pa je županija darovala 230 GPS uređaja za vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio je to jedan holistički projekt koji se razrađivao i ovaj sad je na neki način dogradnja tog sustava. Samo kroz ovaj project u 2019. naša županija je izdvojila 15, 5 milijuna kuna”, kaže splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. 

Osim GPS uređaja, stigle su vatrogascima I dvije cisterne kapaciteta od 32 tisuće litara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“32 tisuće litara - to je otprilike 11 šumskih vozila napunjenih vodom, neki su od dvije, neki od tri tisuće litara ali sigurno 11 šumskih vozila prilikom gašenja šumskog požara. ta jedna cisterna može napuniti vodom, može ih opskrbiti“, kažeIvan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Ima li dovoljno goriva i vode, treba li na cisternu, znat će se i zahvaljujući GPS uređajima. Jednim klikom iz operativnog središta znat će svi podaci i lokacija  vatrogasnog vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo