SPLITSKI UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI MJERAMA STOŽERA: / 'Ispaštaju mali kafići. Očekujemo jako tešku i čupavu zimu'; Opara ih oprao

Image
Foto: Pixsell
19.8.2020.
17:53
Pixsell
VOYO logo

Stožer Civilne zaštite Grada Splita u ponedjeljak je na svojoj sjednici usvojio šest zaključaka, među kojima je i poziv Nacionalnom stožeru Civilne zaštite da jasnije precizira uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti. Dosadašnje je uvjete splitski Stožer već usvojio kako bi uskladio turistički i gospodarski život grada.

Odluka o zatvaranju kafića i noćnih klubova iza ponoći poprilično je uzdrmala ugostitelje, ali Splitsko-dalmatinska županija posljednjih dana bilježi velike brojeve novozaraženih, u srijedu njih čak 66. No, ugostitelji smatraju da je odluke trebalo prilagoditi situaciji na terenu i propisati da se ne odnose na one lokale u kojima se provode epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVA HRVATSKA ŽUPANIJA IMA NAJVEĆI BROJ NOVOZARAŽENIH: /

14 pacijenata je u bolnici, a na respiratoru je jedna osoba

Image
OVA HRVATSKA ŽUPANIJA IMA NAJVEĆI BROJ NOVOZARAŽENIH: /

14 pacijenata je u bolnici, a na respiratoru je jedna osoba

Drugačiji pristup

Predstavnica Ceha ugostitelja Grada Splita, Jelena Tabak na N1 televiziji ponovila je taj stav i dodala da je cilj takvih odluka Stožera bio spriječiti masovna okupljanja na otvorenom, ali da to nije učinjeno.

"Ispaštaju mali kafići koji imaju male kapacitete i nisu ugroza za zdravlje, a moraju biti u ograničenom radnom vremenu jer spadaju u kategoriju prema minimalnim tehničkim uvjetima. Ako je ciljano bilo paziti na to da nema jako veliki broj ljudi koji su u bliskom kontaktu na jednom mjestu, trebalo je tome onda pristupiti drugačije", istaknula je Tabak te spomenula problem okupljanja na plažama, odnosno u beach barovima, gdje ima mnoštvo ljudi, a na epidemiološke mjere se ne pazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čizmom na sve

"Svakako je epidemiološke mjere trebalo kontrolirati na neki drugi način, a ne nužno zatvarati sve u jednoj kategoriji - ne ići čizmom i tražiti da se sve zatvara. Socijalna distanca ne pije vodu u ugostiteljstvu jer ono počiva na socijalnoj interakciji. Očekujemo jako tešku i čupavu zimu jer ćemo se prema najavama i dalje morati pridržavati mjera. Ali, optimistični smo, tražit ćemo nove načine i ponudu da se prilagodimo", zaključila je Tabak.

'Pohlepni recidivisti'

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara također je za N1 komentirao porast broja zaraženih u županiji. Rekao je da je to "posljedica većeg broja turista i većeg broja mladih u noćnom životu", a neodgovorne ugostitelje pritom je oštro prozvao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako su sastanak u ponedjeljak, na kojem je Stožer donio spomenutu odluku, sazvali "zbog usklađivanja rada s radom inspekcijskih službi kako bismo spriječili one male anomalije s onim rijetkim pohlepnim recidivistima". Izraz "pohlepni recidivisti" odnosio se na dio ugostitelja koji nije provodio epidemiološke mjere.

Osim manjeg, neodgovornog dijela ugostitelja, Opara je kao problem naglasio i preopterećenost inspektora. Za ograničavanje rada barova, kafića i ugostiteljskih klubova rekao je: "Kad bi se oni (ugostitelji) držali mjera, što se nas tiče, mogli bi raditi cijelu noć. Već sad se vidi da je manji broj onih koji krše mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo