Zaključena istraga / Splitski fratar koji je seksualno zlostavljao mladiće bit će izbačen iz Crkve

Image
Foto: RTL / Marijan Sušenj/PIXSELL

Dokumentaciju o istrazi Splitsko-makarska nadbiskupija poslala je u Vatikan. Prema strogim pravilima Kongregacije za nauk vjere slijede rigorozne sankcije

17.5.2018.
21:19
RTL / Marijan Sušenj/PIXSELL
VOYO logo

Crkvenom istragom utvrđeno je kako je fratar iz Splita kriv za pet slučajeva zlostavljanja zbog čega će biti drastično kažnjen, i to otpuštanjem iz franjevačkog reda, kao i otpuštanjem iz kleričkog staleža, doznaje Večernji list.

"Istraga je efektivno započela 6. veljače i završena je za dva mjeseca, a osumnjičeni svećenik je suspendiran odmah 7. prosinca 2017. nakon zaprimanja prijave. U prvoj prijavi radilo se o tri svjedoka, tj. potencijalne žrtve, da bi se nakon javne objave pojavila još dvojica oštećenika. Važno je znati da, kada počne istraga, ona se ne može zaustaviti te da u Crkvi ne postoji zastara za to kazneno djelo", izjavili su iz Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fratar je dvojicu mladića uznemiravao pokušavši ih navesti na spolni odnos. U tim slučajevima to nije uspio, dok je kod dvojice tu učinio. Kod petog slučaja čin je teško dokazati.

Dokumentaciju o istrazi Splitsko-makarska nadbiskupija poslala je u Vatikan, gdje će Kongregacija za nauk vjere odlučivati o istoj. Prema njihovim strogim pravilima, u ovakvim slučajevima slijedi automatska suspenzija osumnjičenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka slučaja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević djelovali su zajedno. Crkva se ozbiljno uhvatila u koštac s ovim problemom i vjerujemo da će Kongregacija za nauk vjere u rekordnom roku donijeti svoj pravorijek, kažu u Crkvi te dodaju kako je prije kraja postupka mons. Barišić potaknuo susret sa žrtvama te Crkva žrtvama nudi duhovnu i psihološku pomoć, a franjevci konventualci su na nedavno završenom kapitulu odlučili potpuno promijeniti postavu u samostanu u Splitu, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo