Cijelu godinu ni minute nije bio na poslu /

Splitski župan htio kazniti dožupana zbog nedolaska na posao, slučaj je završio na sudu, a odluka je iznenađujuća!

Image
Foto: Dino Stanin/Davor Puklavec/PIXSELL

Župan je želio disciplinirati dožupana zbog nedolaska na posao, no sud je presudio u korist dožupana

16.5.2019.
15:40
Dino Stanin/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Najnovijom presudom Ustavnog suda RH potvrđeno je da bivši zadarski župan Stipe Zrilić nije bio u pravu kad je svojedobno želio disciplinirati dožupana Stanka Zrilića jer se nije uredno pojavljivao na poslu, piše Slobodna Dalmacija.

Župan je želio disciplinirati dožupana zbog nedolaska na posao. Stanko Zrilić 30. ožujka 2012. , kako je pokazala elektronička porta, na poslu je bio čak 5 minuta - od 22.25 do 22.30, a bilo je i mjeseci kada ga elektronička porta Zadarske županije nije uopće zabilježila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sada je Ustavni sud RH, potvrdio da se dužnosnici u lokalnoj i regionalnoj vlasti ne mogu tretirati jednako kao službenici u pogledu plaća, radnog odnosa i prisutnosti na poslu. Ova se pravila jednako odnose na župane, zamjenike župana, te gradonačelnike i načelnike, kao i na njihove zamjenike ako profesionalno obavljaju posao na koji su izabrani.

Dakle, župan se nije imao pravo žaliti na odsutnost dožupana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki upravni sud je, odlučujući o zahtjevu Ministarstva uprave, u obrazloženju svoje presude za svoja utvrđenja iznio mjerodavne i dostatne razloge, koji nisu dovedeni u pitanje prigovorima navedenima u ustavnoj tužbi, a te razloge prihvaća i Ustavni sud. Visoki upravni sud je u postupku ocjene zakonitosti osporenog općeg akta postupao sukladno mjerodavnim odredbama ZUS-a (članak 86.), te je prihvaćajući zahtjev Ministarstva uprave za ukidanje osporenih članaka odluke za svoja utvrđenja dao pravno relevantne razloge, koji proizlaze iz mjerodavnih zakonskih odredaba, očitujući se pritom o svim bitnim navodima koje je podnositeljica istaknula u svojem očitovanju na zahtjev Ministarstva uprave", navodi se u presudi Ustavnog suda RH, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Priča je počela još 2011. godine, kad je Stanko Zrilić prijavljen zbog lažnog davanja podataka o prisutnosti. Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ga je s deset tisuća kuna, a župan mu je odbio dati plaću. Stanko Zrilić se žalio, a Ministarstvo uprave poništilo je kaznu i tražilo ponavljanje postupka, te je istodobno zatražilo ocjenu zakonitosti od Visokog upravnog suda. Taj je sud, međutim, u konačnici presudio da se dužnosnici u lokalnoj i regionalnoj vlasti ne mogu tretirati kao službenici u pogledu plaća, radnog odnosa i prisutnosti na poslu.

"Ja sam dolazio na posao, ali nisam ja mulac koji se svako malo mora javljati kada dolazi i kada odlazi", izjavio je Stanko Zrilić nakon što je otkriveno da jedne godine nije ni minute proveo na poslu, zbog čega mu župan Stipe Zrilić nije želio isplatiti plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo