štrajk u dalmaciji /

Splitska profesorica za RTL Danas: 'Mi učitelji stvarno nikad nismo zahtijevali nerealno'

Profesorica likovne kulture u splitskoj osnovnoj školi za RTL Danas je naglasila kako se učitelji bore za više od 6 posto povišice

11.10.2019.
20:03
VOYO logo

Općenito gledano u Splitsko-dalmatinskoj županiji štrajku se odazvalo 90 posto nastavnika. Štrajk se održao i u jednoj splitskoj osnovnoj školi gdje je novinar RTL-a Marko Šiklić razgovarao s profesoricom likovne kulture Ivanom Čupo

''Zbornica je složna''

''Jako sam zadovoljna odzivom svojih kolega. Mogli bismo ovo nazvati nekakvom slogom u zajedničkim nevoljama koje su se dogodile. Više ne stvaramo razliku između sindikata. Zbornica je jako složna. Ljudi se bore za nešto što je gorući problem cjelokupne prosvjetne djelatnosti, svih učitelja u Hrvatskoj'', rekla je profesorica Čupo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako mu nije jasno čemu štrajk jer je ova Vlada najviše uložila u obrazovanje. Profesorica se složila da je ova Vlada puno toga pokrenula i da je kurikularna reforma pred vratima. 

''Pokušala se izvesti, isto tako mi se kao učitelji sa svoje strane trudimo da budemo na vrijeme obučeni za to. Entuzijastično jer nama je trebala promjena zapravo, kao i samom sustavu. Da bi se to pomaknulo, to nosi velik posao, nosi i noćne sate rada, taj dio pozdravljamo i radimo entuzijastički i volonterski, kako god'', naglasila je profesorica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''350 kuna neće nam popraviti životni status''

S druge strane, profesoricu iz splitske OŠ Ravne njive – Neslanovac iznenađuje premijerova reakcija na štrajk. Napominje kako dnevnice političara ''u nekim trenucima dosežu mjesečne učiteljske plaće''. 

''Nadam se da će ta retorika biti izmijenjena, da ćemo imati sluha. Istina je da se ulaže u obrazovanje više nego prije, ali ne ulaže se zapravo u društveni status učitelja, i to je,  mislim, najveći problem. Tu smo složni. Manje za financije, manje zbog postotka jer kad pogledamo šest posto na prosječnu učiteljsku plaću to bi bilo negdje 350 kuna povećanja po učitelju u Hrvatskoj. Nikom od nas, tih 350 kuna neće pomoći da popravimo svoj ni životni ni društveni status. Životni nekako smo naviknuli, nismo izabrali biti profesori da bismo zarađivali velik novac, negdje se drugdje to radi u državi'', izjavila je profesorica Čupo. 

Profesorica smatra kako je pitanje koja bi prosječna plaća zadovoljila učitelje kompleksno jer se učiteljske plaće razlikuju ovisno o stažu. Splitska profesorica naglašava kako je ovaj štrajk puno više od povećanja plaće. Učitelji žele da se čuje njihov glas. 

''Nekakav glas da se čuje, neka pokušamo nekim razgovorima, mi učitelji stvarno nikad nismo zahtijevali preko noći i nerealno. Dugoročno nismo inzistirali, znali smo se i odreći u trenucima kad je to trebalo za spas države, a kad god se naš glas negdje u ovim situacijama čuje, zapravo se poslodavac iščuđuje na situaciju'', rekla je profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak štrajk se nastavlja u pet kontinentalnih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo