SPLITSKA POLICIJA: / Nemaju načelnika, olovaka, blokova ni WC papira

'Sada u policijski sustav ubaciti imena svojih doušnika. Ime, prezime i informaciju koju nam je dao. Prije je samo policajac znao tko mu je doušnik.

23.3.2015.
9:52
VOYO logo

"Policijska uprava splitsko-dalmatinska već godinu i pol nema načelnika. Kad je maknut Zoran Petričević, postavljen je Marko Serdarević kao vršitelj dužnosti. Raspisan je natječaj za novog načelnika, ali je poništen, jer se, valjda, nije javio nitko tko odgovara ministru i ravnatelju policije. Ministar Ranko Ostojić na početku mandata pokušavao je promijeniti Zakon o policiji, koji je bivši ministar Karamarko lukavo donio pred odlazak s vlasti kako bi zacementirao postojeće stanje. EU to nije dopustio i sada izgleda da su svi pomalo digli ruke od nas", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju policajac koji je želio ostati anoniman kako ne bi dobio otkaz.

Dodao je kako osim načelnika, nemaju ni kemijskih olovaka, blokova ni toaletnog papira u postajama. Kompjutore su dobili od Europske unije, ali namještaj po postajama je katastrofalan. Ima inspektora koji sjede na stolicama koje podsjećaju na one iz 'sivog doma'. Automobila imamo, ali su često loše raspoređeni. U nekim postajama u županiji noću dežuraju samo dva policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaća policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom, koji cijeli mjesec radi jutarnju smjenu, iznosi oko 4.000 kuna, s višom stručnom spremom oko 6.000 kuna, dok oni s visokom stručnom spremom primaju oko 7.500 kuna. Tjelesna spremnost kontrolira se svake godine, ali kad bi se to radilo 'po zanatu', više od 60 posto policijskih službenika ne bi dobilo prolaznu ocjenu, a da ne govorim da smo liječnički pregled zadnji put imali prije 20-ak godina iako je pompozno najavljivan u mandatu ove Vlade. Policajcima su ukinute otpremnine, pa dok državne tvrtke poput HEP-a i HŽ-a svojim djelatnicima daju i do 300 tisuća kuna, mi dobivamo tri prosječne hrvatske plaće, što iznosi oko 15 tisuća kuna", otkrio je splitski policajac.

"Ima krajnje nelogičnih odluka. Na primjer, od prije nekih godinu dana moramo u policijski sustav ubaciti imena svojih doušnika. Ime, prezime i informaciju koju nam je dao, a onda u Zagrebu odlučuju zaslužuje li nagradu. Maksimalna je dvije tisuće kuna. Tu je prije bilo svega, davali su se veći iznosi, sve je bilo usmeno, ali je samo policajac znao tko mu je doušnik. On je bio zaštićeniji. Sada netko na višim razinama policijskog sustava, ako hoće, može zloupotrijebiti informaciju o doušnicima. Mladi policajci i policajke, zaposleni u zadnjih nekoliko godina, zbog Schengena rade na državnim granicama gdje po kontejnerima glume zaštitare, umjesto da se kale na ulici. U Policijskoj upravi sve se podređuje statistici, a plaće padaju godinama, sindikati nas praznim riječima pokušavaju smiriti i za svoje sitne privilegije prodaju nam maglu,", kazao je policajac za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U policijskim postajama kronično manjka policijskih službenika, dok je policijska uprava prepunjena podobnim klimoglavcima koji u godinu dana ne napišu ni dvije rečenice i ne riješe ni jedno kazneno djelo. Policiji trebaju promjene bilo za mandata ove ili neke buduće vlade, ona je stup države, sigurnosti građana i u zemlji koja je premrežena korupcijom smatram da je treba pokrenuti. Treba nam netko tko ima hrabrosti odvojiti žito od kukolja", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo