IZVANREDNO STANJE U SPLITU / Bolnica stenje pod koronom: 'Na respiratoru smo imali mladića bez komorbiditeta'

Trenutačno dominiraju nešto stariji građani koji se ne cijepe zbog svojih kroničnih bolesti

7.1.2022.
20:30
VOYO logo

Ovoga tjedna Hrvati su oborili rekorde u pozitivnim covid slučajevima. U srijedu je zabilježeno 8587 novih slučajeva, dok je u četvrtak zabilježeno čak 9058. Nakon dva rekordna dana, danas je zabilježeno upola manje slučajeva - 3911, ali samo zato što je testiranja manje.

Najgore je u Splitu gdje se otkazuju operacije koje nisu hitne i otvara se još jedan covid odjel. U KBC stiže pomoć 18 medicinskih sestara. U bolnici je 208 pacijenata, gotovo 50 na respiratoru, pripremaju se dodatni kapaciteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost u ovim okolnostima operacijski program ponovo mora biti reduciran, zaista ćemo morati raditi hitne operacije, održavati onkološki program", rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split za RTL Danas.

Image
PANIKA ZBOG OMIKRONA /

Crkve, kina, kafići, utakmice, radna mjesta: Ovo su sve nove mjere koje uvodi Stožer

Image
PANIKA ZBOG OMIKRONA /

Crkve, kina, kafići, utakmice, radna mjesta: Ovo su sve nove mjere koje uvodi Stožer

Nepregledne gužve

U Splitu se i danas na punktu za testiranje nalazila policija, zbog verbalnog incidenta prije nekoliko dana. U drugim gradovima vladaju nepregledne gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekakav gornji kapacitet našeg laboratorija je oko 3000 uzoraka dnevno, s tim da onda izdajemo nalaze u roku od 24 sata. Ukoliko se zaprimi veći broj uzoraka, dovest će to do posljedica da se nalazi izdaju u roku od 48 sati", rekla je Sandra Šikić, ravnateljica NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

"Nažalost nama dežurstva u zadnjih u godinu i pol dana, nemaju kraja. Svodi se na 24-sati rad budući da smo u KBC-u Split, imali samo jedan kratak period, tijekom ljeta, u kojem nismo imali odmor od COVID pozitivnih pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja. Danas nažalost imamo ogromnu brojku od 48 bolesnika na respiratoru, 2 prijema si još vrlo vjerojatna. Sve skupa imamo 50 bolesnika koji se liječe u COVID jedinici intenzivnog liječenja. Nikad veći broj u protekle dvije godine", kazala je Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinike za intenzivno liječenje KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi dečko završio na respiratoru

Trenutačno dominiraju nešto stariji građani koji se ne cijepe zbog svojih kroničnih bolesti.

"To je pogrešna paradigma jer su upravo oni najosjetljivija skupina koja bi se trebala cijepiti. Nažalost imamo i mladih bolesnika. Prošli tjedan smo imali mladog dečka. '94 godište, koji je bez komorbiditeta, zbog COVID teške pneumonije, završio na respiratoru", poručila je pa objasnila kako reagiraju zaprimljeni pacijenti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom budu svjesni svega kada dođu u bolnicu. Ima jedan mali dio bolesnika kojima fulminantno ide klinička slika pa i nema vremena za neku priču jer odmah završe na respiratoru. No većina ima vremena za razmisliti i svjesni su da je djelomično njihova krivica što su se doveli do te situacije budući da mi imamo cjepivo već godinu dana i evidentno je da cijepljene osobe puno rjeđe zahtijevaju prijem u jedinicu intenzivnog liječenja i mehaničku respiraciju", pojasnila je Stojanović Stipić.

'Molim građane da se otrijezne'

Testira se 20.000 ljudi na dan i to još uvijek nije dnevni maksimum. Omikron je već potvrđen u Splitu i Zagrebu, a očekuju se rezultati za kontinentalne županije u kojima, zasad, nije dominantan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz četvrtog skočit ćemo očito u jedan peti val. Ja stvarno molim građane da ako ikad, barem sada da se otrijezne i da oni koji se nisu odlučili za cijepljenje, stojimo raširenih ruku", kazao je Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Radi se i na pojačavanju kapaciteta brzih antigenskih testova, ali i da se omogući testiranje na uputnicu na mjestima gdje je to do sada bilo moguće samo uz naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo