PANIKA ZBOG OMIKRONA / Crkve, kina, kafići, utakmice, radna mjesta: Ovo su sve nove mjere koje uvodi Stožer

Donosimo popis svih mjera koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite

7.1.2022.
16:34
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, danas su održali press konferenciju gdje su, zbog povećanih brojeva zaraze koronavirusa, odlučili uvesti nove mjere.

Podsjetimo, ovaj tjedan srušeni su rekordi novih pozitivnih covid slučajeva. U srijedu je zabilježeno 8587 novih slučajeva, dok je u četvrtak zabilježeno čak 9058. Zato je Stožer odlučio pooštriti mjere koje na snagu stupaju u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo popis svih novih mjera:

Image
HRVATSKA UVODI NOVE MJERE! /

Capak i Božinović otkrili što nas čeka: Novi režim stupa na snagu u ponedjeljak

Image
HRVATSKA UVODI NOVE MJERE! /

Capak i Božinović otkrili što nas čeka: Novi režim stupa na snagu u ponedjeljak

  • zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200.
  • zabranjuju se i sva javna okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije
  • privatne svečanosti ograničuju se na 20 ljudi, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s covid potvrdama gdje može biti do 50 ljudi.
  • što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera; neće biti skraćivanja radnog vremena
  • ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je popuniti 20 posto tribine. Na otvorenom je taj broj 40 posto
  • maske su obavezne u crkvama, kinima, umjetničkim galerijama, muzejima
  • poslodavci bi trebali uvesti rad od kuće kada god je to moguće

Brojevi rastu

"Donijeli smo odluke o promjenama nekih mjera zbog činjenice da brojevi rastu. U kontaktu smo sa županijskim stožerima gdje je primjetan najveći rast, to su prije svega stožeri SDŽ, ZŽ, DNŽ i Istarske. Zajedničkim promišljanjem došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, što nije samo broj novozaraženih, veći pritisak na bolnički sustav, ali i daljnje intenzivno praćenje svega što se objavljuje u znanstvenom smislu, istraživanjima, ali i iskustava drugih zemalja koje su već nekoliko tjedana izložene, ćemo mijenjati odluke", kazao je danas predstavljajući mjere čelnik stožera Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabranila bi se javna događanja i okupljanja na otvorenom na 50 osoba, a okupljanja s Eu digitalnim covid potvrdama više neće biti moguća za neograničeni broj osoba već samo za 200, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba. Kad govorimo o okupljanjima koja se poduzimaju uz pokazivanje covid potvrda bit će omogućena na najviše 100 osoba. Privatna događanja se ograničavaju na 20 osoba, osim za događđanja s covid potvrdama, gdje se ograničava na 50 osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata intenziviraju se preporuke HZJZ-a, ograničenje broja gostiju, nošenje maski, dezinficiranje ruku i provjetravanje. Ograničilo bi se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Ostaje obveza pokazivanja covid potvrda, u zatvorenom će kapacitet biti najviše 20 posto u zatvorenim prostorima, a najviše 40 posto na otvorenom. Pojačat će se uporaba maski bez obzira na covid potvrdu na misama, umjetničkim galerijama i sastancima predstavničkih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća je odredba poslodavcima da uvedu rad od kuće kad god je to moguće. Još tražimo da svi dobiju zdravstvenu zaštitu bez obzira na to imaju li Covid ili ne", poručio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo