HRVATSKA UVODI NOVE MJERE! / Capak i Božinović otkrili što nas čeka: Novi režim stupa na snagu u ponedjeljak

Davor Božinović i Krunoslav Capak govore o novim epidemiološkim mjerama, a Radovan Fuchs o radu škola od ponedjeljka

7.1.2022.
14:22
VOYO logo

U Banskim dvorima ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak daju izjavu o radu škola od ponedjeljka, ali i o novim epidemiološkim mjerama.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3911 novozaraženih osoba, a broj aktivnih slučajeva je 38.666. Među njima je i 1846 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 245 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničena okupljanja, vraća se rad od kuće

"Donijeli smo odluke o promjenama nekih mjera zbog činjenice da brojevi rastu. U kontaktu smo sa županijskim stožerima gdje je primjetan najveći rast, to su prije svega stožeri SDŽ, ZŽ, DNŽ i Istarske. Zajedničkim promišljanjem došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, što nije samo broj novozaraženih, veći pritisak na bolnički sustav, ali i daljnje intenzivno praćenje svega što se objavljuje u znanstvenom smislu, istraživanjima, ali i iskustava drugih zemalja koje su već nekoliko tjedana izložene, ćemo mijenjati odluke.

Zabranila bi se javna događanja i okupljanja na otvorenom na 50 osoba, a okupljanja s Eu digitalnim covid potvrdama više neće biti moguća za neograničeni broj osoba već samo za 200, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba. Kad govorimo o okupljanjima koja se poduzimaju uz pokazivanje covid potvrda bit će omogućena na najviše 100 osoba. Privatna događanja se ograničavaju na 20 osoba, osim za događđanja s covid potvrdama, gdje se ograničava na 50 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ugostiteljskih objekata intenziviraju se preporuke HZJZ-a, ograničenje broja gostiju, nošenje maski, dezinficiranje ruku i provjetravanje. Ograničilo bi se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Ostaje obveza pokazivanja covid potvrda, u zatvorenom će kapacitet biti najviše 20 posto u zatvorenim prostorima, a najviše 40 posto na otvorenom. Pojačat će se uporaba maski bez obzira na covid potvrdu na misama, umjetničkim galerijama i sastancima predstavničkih tijela.

Treća je odredba poslodavcima da uvedu rad od kuće kad god je to moguće. Još tražimo da svi dobiju zdravstvenu zaštitu bez obzira na to imaju li vovid ili ne", poručio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antigenski test kao dijagnostički

"Tražimo da se svi pridržavaju mjera koje je HZJZ nekoliko puta naglašavao za ugostiteljske objekte. Već dvije godine znamo kako se treba ponašati da se zaštitimo, što treba činiti da se spriječi obolijevanje ljudi, dakle to je cijepljenje ne samo s dvije doze, već i s docjepnom dozom. Vidimo što pokazuju analize, svi koji su se cijepili, imaju i u ovakvim uvjetima stabilnu situaciju u zdravstvenim sustavima, zato što je sve više dokaza da netko tko je cijepljen ima manje šanse da teže oboli", poručio je Božinović.

"MI sada testiramo oko 20.000 osoba u 24 sata. Postoji još mogućnosti za proširenje kapaciteta. Neke županije imaju manje, a neke više kapacitete. Mi smo na 2/3 kapaciteta PCR-a. Radimo na smanjenju osoba koje bi se trebale testirati i na jačanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ne traži brzi antigenski i PCR kao potvrda, već samo brzi antigenski test. Testirali smo više od milijun državnih i javnih službenika koji su testirani. Imamo više od 1000 mjesta za testiranje i radimo na tome da se to radi uz uputnicu, a ne na naplatu kao dosad. Vjerujem da ćemo imati puno veći kapacitet testiranja", poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostat će mjere koje sam pročitao", poručio je Božinović na pitanje o širenju upotrebe covid potvrda. "Omikron varijanta je izazvala potpuno novu situaciju i kad govorimo o zlatnim standardima testiranja i ostalome što smo imali kao nekakva rješenja dosad. Ostaje da se treba pridržavati temeljnih epidemioloških mjera, nositi maske u zatvorenom i izbjegavati okupljanja. Vidimo da će cijepljeni proći kudikamo bolje i da su u velikoj mjeri zaštićeni. Bojimo se da sada omikronu neće pobjeći bilo tko", poručio je ministar Božinović.

Dominacija omikrona na obali

"Mi smo do srijede imali kontinuirani pad hospitaliziranih osoba i onih na respiratoru. U srijedu smo imali za tri više osoba nego prethodni dan. To može biti slučajno, a može biti znak pada. Znate da hospitalizacije i svi drugi oblici dolaze za 14 dana zakašnjenja. Može biti da će to biti jedan plato, a zatim će početi rasti i pratiti rast broja zaraženih. Mi smo 22.12. u ECDC poslali 1000 uzoraka na testiranje, a imali smo samo tri omikrona. U prošlom tjednu, odnosno u utorak smo u Zagrebu imali 80 posto omikrona, u SMŽ smo imali 16 posto, u Dalmaciji oko 30 posto. Omikron rapidno raste, strahovito se brzo širi i već sad očekujemo da imamo dominaciju omikrona u primorskoj Hrvatskoj i u Zagrebu. Imat ćemo screening drugih županija, ali zasad se čini da na kontinentu nije toliko predominantan nego kao u primorskim krajevima", poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo kontrolirati koliko možemo, ali od prvog dana poručujemo da želimo vjerovati u svijest građana i mislimo da je to ispravan put. Sve što radimo, radimo da zaštititmo zdravlje, ali i gospodarstvo. Mjere su za jedne razlog nezadovoljstva, a drugi misle da su mjere preliberalne. Posao stožera je da uz najmanje represivne mjere želimo postići cilj, to je u konačnici načelo razmjernosti, koje u svakom slučaju procjenjuje Ustavni sud. Odavde su uvijek išle uvijek jedne te iste poruke, vezane za cijepljenje, pridržavanje protuepidemijskih mjera. To se uz brojen aktere pretvorile u infodemiju. Stvar je jednostavna ako je želimo prihvatiti: možemo se zaštititi, možemo prihvatiti mjere distance, maski i cijepljenja. Onda bi ova pandemija u cijelom svijetu imala puno povoljnije obrise. Dok se to ne dogodi virusu dajemo šansu da mutira i da se širi", rekao je Božinović.

O nestašici Pfizera

"MI smo dosad imali izvrsnu suradnju s Pfizeru koji je bio na visini ugovornih obveza. Prvi put nam se dogodilo da oni nisu isporučili 149.000 doza koje su nam trebale biti isporučene. Dobili smo obavijest da će nam preko Ljubljane isporučiti te doze, mi smo to preuzeli i odmah je počela distribucija. Mislim da sad više nema županije koja nema Pfizera. Desetog nam dolazi 170.000 doza Pfizera, pa nestašice više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemamo precizne informacije kad će nam doći proteinsko cjepivo. Bilo je govora da će nam doći u zadnjem tjednu siječnja ili prvom tjednu veljače, ali nemam konkretne informacije", poručio je Capak.

Mjere u školama ostaju, ukida se razmak

Prije Božinovića i Capaka se obratio ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah da razjasnimo situaciju. Školska godina počinje kako je kalendarom predviđeno. Inzistirali smo da se škola održava što je moguće više uživo, da se što manje izvodi online nastava, bez obzira na to što je ona napravljena po svim kriterijima, to nije dobar način za obrazovanje djece i mladih, pogotovo zbog drugih faktora koji utječu na razvoj djece i mladih. U tom smislu i nastojeći osigurati nastavu prilagođenu vremenu i trenutku. Odluke o prelasku na online nastavu se donose na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom.

Nemamo najavu iz nijedne županije, sve će početi od ponedjeljka. Neke će škole ispasti, vjerojatno zbog epidemiološke situacije s nastavnicima. Imamo informaciju da će samo jedna škola u jedno malom mjestu prijeći na online nastavu. Mjere koje su bile dosad ostaju i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenome smo donijeli odluke da će se maske koristiti tijekom nastave. Starija djeca će ih tako koristiti, ukida se razmak, a djeca od 1. do 4. razreda ostaju u onim balončićima. Procijepljenost nastavnog osoblja je oko 70,1 posto, u institutima oko 90 posto, a u visokom školstvu 84 ili 85, u srednjim školama 73, a u osnovnima također tu negdje", poručio je ministar Fuchs.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo