Najstarija u Europi / Split ostao na jednoj jedinoj knjižari: nakon 157 godina zatvorena knjižara Morpurgo

Legendarna knjižara na Pjaci u kojoj su stasale generacije splitskih intelektualaca, u kojoj se rađao narodni preporod, koja je poticala pisce da pišu, a građane da čitaju - zatvorila je vrata

13.6.2017.
22:01
VOYO logo

Jedna tužna priča. Jedna od tri najstarije knjižare u Europi - uz one u Lisabonu i Parizu, bila je knjižara Morpurgo u Splitu. Bila - jer je nakon 157 godina prestala s radom.

Legendarna knjižara na Pjaci u kojoj su stasale generacije splitskih intelektualaca, u kojoj se rađao narodni preporod, koja je poticala pisce da pišu, a građane da čitaju - zatvorila je vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događa kao posljedica propasti Algoritma, zbog čega su se u Splitu zatvorile čak tri knjižare. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da će pronaći rješenje kako bi Morpurgo nastavio s radom. A najnevjerojatnija je stvar - da u gradu sa 180.000 stanovnika trenutno radi - samo jedna jedina knjižara. 

"Kupujem knjigu za poklon i šokirana sam da je ovo jedno jedino mjesto koje je preostalo", kazala nam je Jasenka Markov Anterić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih su razmišljanja i drugi ljubitelji knjige iz Splita.

"Ne sjećam se da je ikad bila ovakva situacija da smo prepušteni na milost i nemilost nekakvih megalomana koji su mislili da se od knjižarstva zarađuje umjesto da knjigom služe svom narodu", rekao nam je Ivan Ugrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo uspjeli naći rješenje za 'Krležu', naći ćemo rješenje i za knjižaru s druge strane Pjace, koja će vjerujem profunkcionirani kroz par dana. Odlučan sam da i najstarija knjižara u Europi koja radi u kontinuitetu nastavi raditi na dobrobit grada", izjavio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo