SPLIT ĆE KONAČNO UREDITI PITANJE DRŽANJA STOKE U GRADU: / Propisani su svi uvjeti; Evo što se mora, a što nikako ne smije

Image
Foto: ILustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Javno savjetovanje o nacrtu Odluke o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja trajat će do 19. studenog

1.11.2020.
19:00
ILustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Grad Split će uskoro, po uzoru na mnoge domaće i svjetske gradove, dobiti prvi dokument koji regulira uvjete i načine držanja domaćih životinja na svome teritoriju. Odlukom o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja bit će obuhvaćeni svi vlasnici stoke i peradi na području Splita te naselja Kamen, Žrnovnica, Srinjine, Donje Sitno i Gornje Sitno. U tijeku je javno savjetovanje o nacrtu odluke koje će trajati sve do 19. studenog.

Strogi uvjeti za vlasnike

Prema tom nacrtu zabranjeno je držanje domaćih životinja na području grada, osim u spomenutim naseljima, odnosno kotarevima. Vlasnici moraju držati životinje na ograđenom zemljištu te im izgraditi nastambe i osigurati hranu, vodu i prostor za kretanje. Također, moraju spriječiti bijeg životinja te širenje neugodnih mirisa i buke, a dužni su i redovito čistiti životinjski otpad, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životinje mogu ići na ispašu, ali samo pod nadzorom svog vlasnika te na poljoprivrednim i šumskim površinama koje su u njegovu vlasništvu ili zakupu. Nije dopušteno držati životinje ili ih puštati po javnim površinama, u pojasu javnih prometnica te na područjima oko izvora pitke vode. Zabranjeno je i kretanje živine na manje od 100 metara od groblja, javnih, ugostiteljski, turističkih objekata ili onih koji pripadaju kulturnoj baštini. Domaće se životinje mogu kretati i po ulicama Splita, ali samo pod nadzorom vlasnika, koji je za njima dužan počistiti izmet i preuzeti odgovornost za svu nastalu štetu.

Kazne i oduzimanje životinja

Zabranjeno je napuštanje i zlostavljanje životinja, organiziranje i sudjelovanje u borbama te ostavljenje lešina na javnim površinama i kontejnerima za smeće. Poštivanje svih odredbi će kontrolirati sanitarna i veterinarska inspekcija te komunalni redari. Predviđene su i kazne od 2000 kuna za fizičke i 3000 kuna za pravne osobe, a moguće je i oduzimanje životinja sukladno inspekcijskom nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo