Špijuniraju ih na Fejsu, a za minice i tajice dijele ukor

Zbog fotografija objavljenih na Facebooku, u kojima su učenice jedne zagrebačke katoličke gimnazije bile odjevene u kupaće kostime, njihovi roditelji pozvani su u školu na razgovor.

1.10.2011.
1:52
VOYO logo

Odlična učenica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica (ŽOG) iz Zagreba jednog se popodneva zezala s dvije prijateljice. U ženskoj zabavi, djevojke su se odlučile fotografirati. Obučene u kupaće kostime, mobitelom su slikale svoj nasmiješeni odraz u ogledalu. Fotografije su objavile kasnije na svojim privatnim Facebook profilima u koje uvid imaju samo njihovi prijatelji.

Međutim, bezazlena zafrkancija tri tinejdžerice za jednu je od njih, kako su ispričale njezine kolegice, imala ozbiljne posljedice. Nekoliko dana nakon njihova druženja, u školu su pozvani njihovi roditelji. Na sastanku s vodstvom škole, tvrde djevojke, roditeljima su pokazane te fotografije uz komentar "vidite kako vam se djeca ponašaju, to moramo suzbiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u skladu sa svjetonazorom škole, koji se bazira na strogom katoličkom odgoju i rezultira brojnim zabranama i restrikcijama, fotografiranje u kupaćem kostimu smatra se opscenim. Roditelji, suočeni s "neprihvatljivim" fotografijama svojih kćeri koje su izazvale burne reakcije vodstva škole, obećali su da se to više neće dogoditi. Kad su došli kući, discipliniranje djece nije stalo samo na ozbiljnom razgovoru.

Ravnateljica: Postupila bih na isti način

Jedna od djevojaka sutradan je, tvrde njezine kolegice, u školu došla puna modrica. Zbog spornih fotografija, požalila se, dobila je ozbiljne batine. Djevojke su se potužile školskoj psihologinji, no ona ih je, tvrde, hladno odbila, s objašnjenjem da njihova prijateljica "privatnu stvar" mora riješiti u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam za taj konkretan slučaj i sigurna sam da psihologinja nije tako odbila djevojku, no što se tiče golišavih fotografija naših učenica na Facebooku, i danas bih postupila na isti način: zvala bih roditelje", rekla je za Jutarnji listsestra Elizabeta Peršić, ravnateljica ŽOG-a.

Dodala je kako je njezin zadatak kontrolirati što učenice rade na Internetu, pa i na Facebooku, kako bi spriječila nasilje, svađe, uvrede i cyberbullying.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez prijava pravobraniteljici za djecu

Osim golišavih fotografija na Facebooku, ova katolička gimnazija učenicama zabranjuje da u školu dolaze u minicama i tajicama. Za pojavljivanje u takvoj odjeći predviđen je ukor.

U Uredu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić kažu da do sada nisu dobili niti jednu prijavu za Žensku opću gimnaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201106020555006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo