suočavanje s proščošću / Španjolci sele kosti Franca, hoće li u Hrvatsku poslati i Antu Pavelića? 'To bi moglo biti neugodno'

Image
Foto: AP Images/Wikipedia commons

Žarko Puhovski smatra da su moguće tri implikacije na odluku španjolske vlade za Hrvatsku

25.9.2019.
16:01
AP Images/Wikipedia commons
VOYO logo

Ne bori se samo Hrvatska s povijesnim nasljeđem, bitka o tim temama bjesni i u Španjolskoj.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u toj zemlji odlučio da će vlada smjeti premjestiti ostatke pokojnog diktatora Francisca Franca iz znamenitog mauzoleja blizu Madrida koji je, prema riječima kritičara, postao okupljalište fašista i nostalgičara. Premještanje ostataka pokojnog diktatora bilo je jedno od glavnih obećanja španjolskog premijera Pedra Sáncheza, a u taj je postupak krenuo još prošle godine, ali je zbog raznih pravnih bitaka njegov naum stalno odgađan, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim prognozama, vlada bi mogla započeti proces premještanja već prije 10. studenoga kad će se održati sljedeći parlamentarni izbori, i to već četvrti u četiri godine. Franco je od kraja španjolskog Građanskog rata do 1975. vladao tom zemljom čvrstom rukom na čelu režima koji je bio sličan fašističkom.

Osvoje li španjolski socijalisti ponovno većinu na izborima i sastave vladu, to bi moglo povećati šanse da Sánchez “krene u obračun” sa svim pokopanim fašistima u toj zemlji, a to znači i hrvatskima. Naime, ustaški poglavnik Ante Pavelić i zapovjednik logora Jasenovac Maks Luburić također su ondje pokopani, a španjolski mediji periodično pišu da bi se Španjolci željeli riješiti njihovih ostataka, no nije jasno bi li oni bili preseljeni u Hrvatsku ili u BiH u čijim su današnjim granicama rođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S europskog stajališta, Franco je bio marginalni, rubni fašist koji je imao veliku podršku u narodu, a ona je pritom transgeneracijske naravi i prenosi se unutar porodice. Iako je zemlja prošla relativno mirnu transformaciju u demokraciju, sjećanje na Francov režim ostalo je kao trauma pa je tijekom tranzicije dogovoreno da se prošlost ne dira. Zanimljivo je pritom, a to se ponekad zaboravlja, da je i Europska unija na početku utemeljena na sličnom konceptu pometanja prošlosti pod tepih", rekao je politički analitičar Žarko Puhovski i dodao: "Totalitarni vođe očito egzistiraju kao zombiji, žive i poslije smrti".

Puhovski smatra da su moguće tri implikacije na odluku španjolske vlade za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi španjolska vlada htjela preseliti posmrtne ostatke Ante Pavelića u Hrvatsku, to bi moglo biti neugodno za Hrvatsku jer bi mnogi ljudi mogli doći odati mu poštovanje. Druga je implikacija da je ljudima očito moralno lakše razumljiva ideja preseljenja Francovih kostiju nego miješanja kostiju zločinaca i žrtava što je, po uzoru na Franca, Franjo Tuđman pokušao napraviti u Hrvatskoj. A treća je implikacija to da je ipak prošlo neko vrijeme, no u Hrvatskoj se čini da ono ide unatrag", smatra Puhovski, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo