LA-GA-NO... / SOS telefon za informacije o Covidu danima nije u funkciji; Capak: 'Nije aktivan, istekao je ugovor za njega''

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Broj za zdravstvena pitanja HZJZ-a danima nije u funkciji, građani uzalud zovu

28.6.2022.
17:02
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

Zbog novih vijesti o sve većem broju zaraženih koronavirusom, građani na sve strane pokušavaju dobiti informacije o simptomima i upute od liječnika. Međutim, kako Jutarnji list piše, čitatelji im se žale da se na broj naveden na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji je predviđen za sva pitanja o koronavirusu, danima nitko ne javlja. Novinari Jutarnjeg i sami su pokušali kontaktirati taj broj, no telefon je bio isključen, a nitko im se nije javljao niti na odjelu za epidemiologiju zaraznih bolesti, dok je centrala bila konstantno zauzeta.

Čak 36 poziva, linija stalno zauzeta

Na stranicama HZJZ-a nalaze se dva telefonska broja na koja se građani mogu obratiti za pitanja vezana uz Covid-19. Prvi broj je za zdravstvena pitanja i glasi 099 4683 001. Drugi broj je za pružanje psihološke pomoći građanima i glasi 099 5270 127.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj za zdravstvena pitanja novinari Jutarnjeg su zvali u nekoliko navrata i svaki put se javio automat s informacijom da korisnik trenutačno nije u mogućnosti odgovoriti na poziv. Nakon toga, zvali su brojeve službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, a na tri navedena broja nitko se nije javio. Kada su iscrpili sve brojeve, pokušali su na centrali dobiti odgovor zbog čega se nitko ne javlja i na koji broj je moguće nekoga dobiti. Centralu su, navode, zvali 36 puta i svaki put je poziv prekinut jer je linija zauzeta.

Telefon je prestao biti aktivan kad je istekao ugovor za njega

Tek je ranvatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Jutarnji pojasnio kako broj, za koji se navodi da će građani na njemu dobiti odgovore na za sva pitanja vezana uz koronavirus, više nije aktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj je prestao biti aktivan kad je istekao ugovor za njega, a kasnije ga nismo više produživali. To je bio broj ravnateljstva, na njega su se javljale tajnice", objasnio je Capak.

Na stranicama se mogu pronaći dežurni epidemiolozi po županijama, ali broj dežurnog epidemiologa na državnoj razini sad se više ne može pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj dežurnog epidemiologa jedno je vrijeme bio na stranicama, ali je bez prestanka zvonilo pa smo ga maknuli sa stranica na neko vrijeme. Sad nisam siguran može li se opet naći na stranicama, ali epidemiolog je dostupan u bilo koje doba", rekao je Capak za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo