vapi za ulaganjem / Šokantni rezultati HAK-ova testiranja: Jadranska magistrala među najgorim cestama u EU!

Dio od Novog Vinodolskog do Zadra - od maksimalnih pet dobio je uglavnom jednu i dvije zvijezdice - odnosno proglašen je visoko rizičnim

23.7.2015.
18:56
VOYO logo

Jadranska magistrala jedna je od najgorih cesta u Europskoj uniji. Šokantan je to rezultat testiranja koje je proveo HAK, a koje je potvrda da 60-ak  godina stara cesta - vapi za ulaganjem. 

Dio od Novog Vinodolskog do Zadra - od maksimalnih pet dobio je uglavnom jednu i dvije zvijezdice - odnosno proglašen je visoko rizičnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"D8 koja je cesta, znate i sami rađena davno davno davno prije po nekim drugim standardima, u međuvremenu su i brzine i sigurnosni standardi znatno povečani zato su tako niske ocjene ove D8", kazao nam je Ernest Bazijanac, prodekan za poslovanje na Fakultetu prometnih znanosti.

Na nekim mjestima prijeti vam opasna provalija, zaštitne ograde nema, a negdje prijete izbočene stijene. Oni koji uz magistralu žive - o nedostacima bi mogli pričati satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobila je ulegnuće na nekim mjestima, nisu okuke izvedene kako treba i čim malo kiđše porosi - ovdje možete doć, sigurno je nesreća", posvjedočio je Nikola Rajić iz Ploča.

Cijela, 643 kilometra duga, opasna je za vozače automobila, ali i motociklista, najgora za pješake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači 2/3 te ceste su označene sa ocjenama jedna ili dvije zbijezdice, što je manje od one  prihvatljive 3 zvijezdice kojima teže zemlje Europska unija, čemu bi i Hrvatska trebala težiti".

Testiranje sigurnosti je napravio HAK u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, a analiza će biti dostupna i upraviteljima cesta. Kao argument da se digne sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo došli do brojke od nekakvih 300 milijuna kuna da bi se sama sigurnost podigla na prihvatljive 3 zvjezdice".

Procjena kaže da se svaka uložena kuna četverostruko vrati kroz sigurnost. Po brojci od 7 poginulih na 100 tisuća stanovnika - Hrvatska je 23 u Unija. Prosjek je 5 poginulih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2014. godine smrtno je stradalo u Hrvatskoj 308 osoba što je u odnosu na 2010 poboljšanje od 28 posto", poručio je Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa HAK.

Znatno bolji rezultati očekuju se za Dalmatinu, autocestu A1 na kojoj će se sigurnost testirati već ove jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo