Nezadovoljstvo u RIjeci / Šokantan istup sindikalistkinje: U riječkim vrtićima nema tko raditi s djecom, ali ni kuhati i čistiti

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

'Odgojno-obrazovni rad se ne provodi jer ga nema tko provoditi, vrtići su postali čuvališta, gdje djeca dobivaju obroke upitne hranjive vrijednosti'

13.9.2022.
8:44
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Drugi tjedan po otvaranju vrtića, piše Novi list, u njima nema tko raditi. Nema odgojitelja, nema niti nestručnih zamjena, nema spremačica, nema niti kuhara, niti pomoćnog kuhara. Odgojno-obrazovni rad ne provodi se jer ga nema tko provoditi, pa su vrtići postali čuvališta u kojima djeca korisnika dobivaju obroke upitne nutritivne vrijednosti – upozorava dopredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) Ingrid Čavić.

Dodajući da je SOMK, podružnica Dječji vrtić Rijeka, još u srpnju reagirao na najavu Grada Rijeke, koja se odnosila na otvaranje dodatnih kapaciteta za naknadni upis djece u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad, Čavić kaže da je tada SOMK upozorio na skori manjak odgojitelja te da je potrebno hitno povećati plaće i ponuditi ugovore o radu na neodređeno vrijeme.
Međutim, osnivač Dječjeg vrtića Rijeka na to se oglušio, piše dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ide OBNOVA /

Za obnovu vrtića i škola u Zagrebu izdvojeno više od 490 milijuna kuna: 'Ove godine završavamo još četiri'

Image
KAKO ide OBNOVA /

Za obnovu vrtića i škola u Zagrebu izdvojeno više od 490 milijuna kuna: 'Ove godine završavamo još četiri'

"Odgojno-obrazovni rad se ne provodi jer ga nema tko provoditi, pa su vrtići postali čuvališta u kojima djeca korisnika dobivaju obroke upitne nutritivne vrijednosti. Postavlja se opravdano pitanje – tko je odgovoran za takvo stanje u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad Rijeka?"

Hoće li, kad se utvrdi ime i prezime odgovornog za takvu situaciju, ta osoba preuzeti odgovornost i hoće li se onda zaista poduzeti odgovarajuće mjere da bi vrtić konačno i uistinu bio odgojno-obrazovna ustanova? Ovdje nije riječ o nezadovoljstvu radnika, ovdje je riječ o upozorenju Sindikata da provođenje rada u postojećim uvjetima ne samo da nije održivo, nego nije moguće, ističe Čavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan kaže da te optužbe SOMK-a nisu utemeljene:

"U sve tri ustanove predškolskog odgoja, kojima je osnivač Grad Rijeka, odgojno-obrazovni rad se od samog početka pedagoške godine odvija normalno, bez većih problema."
Postoji, kao i u svim velikim kolektivima, a dječji vrtići u Rijeci imaju više od 300 zaposlenih, određeni broj kratkotrajnih bolovanja na radnim mjestima odgojitelja, spremača i kuhara, međutim, svim je zaposlenicima dobrobit djece na prvom mjestu te početak nove pedagoške godine teče na uobičajeni način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo