ugrađeni u 51.500 stanova / Šok za potrošače: razdjelnici uopće ne štede i nisu zakonito mjerilo

Nakon što je bivši ministar Ivan Vrdoljak priznao da prije donošenja zakona o obveznoj ugradnji razdjelnika nije tražio studiju isplativosti, RTL je od Državnog zavoda za mjeriteljstvo dobio potvrdu da se razdjelnici uopće ne vode kao zakonito mjerilo. Sol na ranu građanima kojima nakon ugradnje stižu veći računi dodaje i HEP Toplinarstvo koje poručuje da razdjelnici uopće ne štede. Sve ovisi o vama

24.2.2016.
19:15
VOYO logo

Razdjelnici su tu, ali obećena ušteda nije. Građani se tuže kako su im se računi i više nego udvostručili nakon ugradnje razdjelnika. 

Image
bez njih čak 65.200 stanova /

Istječe rok za ugradnju razdjelnika: one koji to nisu učinili čeka kazna od 10 do 50 tisuća kuna

Image
bez njih čak 65.200 stanova /

Istječe rok za ugradnju razdjelnika: one koji to nisu učinili čeka kazna od 10 do 50 tisuća kuna

Kako nešto ne štima u toj računici, shvatio je i sveučilišni profesor Ivica Džeba. Onda se uhvatio matematike i napravio analizu troškovne učinkovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati su uvijek isti - da je očekivani benefit zapravo manji - mjeren nekim novcima učinka uštede toplinske energije nego što je to onaj minimalni minimalni trošak vezan za ugradnju i korištenje tih razdjelnika", pojasnio je Ivica Džeba, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Bivša Vlada analizu nije napravila jer su procijenili da to nije potrebno. Za razliku od Njemačke koja ju je napravila i shvatila da nema smisla tjerati ljude da ugrade nešto što ne jamči uštedu, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sada tvrdi: "Ako sustav nije dobar, treba ga promjeniti i dotjerati i poštivati Direktive koje moramo poštivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo što Direktiva ne propisuje uvođenje razdjelnika ako se dokažu neisplativima. Također ne propisuje kazne i do 50.000 kuna kao u Hrvatskoj. Uz to, razdjelnici nisu zakonito mjerilo. 

"Razdjelnici topline jesu mjerni instrumenti. Međutim, oni nisu zakonito mjerilo za što je nadležan Državni zavod za mjeriteljstvo", kazao je zamjenik ravnatelja Državnog zavoda za mjeriteljstvo Božidar Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su ugrađeni u 51.500 stanova, iz HEP Toplinarstva sada kažu da razdjelnici zapravo uopće ne štede. 

"Ugradnja razdjelnika ne garantira automatski uštedu energije i niže troškove, već oni kupce motiviraju na racionalno korištenje toplinske energije i postizanje energetskih i financijskih ušteda", priopćili su iz HEP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca prije donošenja Zakona 2013. godine, dvojica djelatnika HERA-e, savjetnik ministarstva gospodarstva te bivši direktor HEP-Toplinarstva, proveli su četiri dana u Kopenhagenu. I oni su očito motivirani uštedom, dali su da im taj put plati danska tvrtka Danfoss, koja sasvim slučajno proizvodi ventile koji se ugrađuju prije razdjelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo