SOCIOLOG TVRDI DA JE PLENKOVIĆ ŠLAMPAVO POZVAO OPORBU NA SASTANAK: / 'Ogradio se od desnice i okrenuo se manjinama'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Kontekst u kojem se nalazi ne samo Hrvatska već cijeli svijet zahtjeva visok stupanj konsenzusa o mjerama i reformama'

15.7.2020.
16:18
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u emisiji "U mreži prvog" HRT-a rekla je kako smatra da premijer Andrej Plenković nije pogriješio pozivajući oporbu na sastanak prije konstituiranja Sabora.

"Nalazimo se u specifičnom trenutku, a politika je pitanje konteksta. Kontekst u kojem se nalazi ne samo Hrvatska već cijeli svijet zahtjeva visok stupanj konsenzusa o mjerama i reformama koje će vlada morati napraviti", rekla je Mamić za HRT. Dodala je kako je to bio dobar potez i da joj je žao što oporba nije razumjela trenutak i što nisu pristali otići na taj sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE PLENKOVIĆEVA NOVA DESNA RUKA? /

Njegov otac je nabavljao oružje i bio u izvrsnim odnosima s Tuđmanom

Image
TKO JE PLENKOVIĆEVA NOVA DESNA RUKA? /

Njegov otac je nabavljao oružje i bio u izvrsnim odnosima s Tuđmanom

Sastanak pozvan na 'šlampav način'

Sociolog Sven Marcelić rekao je da on to gleda u kontekstu saborskog folklora. "U Hrvatskoj čak i pitanja protokla u odnosu sa takvim problemima bila su labava i u ovakvim situacijama se postavlja prilika da se i vlast i opozicija postave u samome startu", rekao je.

Istaknuo je kako se nada da je sastanak sazvan u dobroj namjeri, međutim tvrdi da je to bilo na "šlampav način" koji je omogućilo oporbi da se postavi kao netko tko nije bio pozvan na adekvatan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je izjavila kako Plenković ima relativno komfornu situaciju te da među opozicijom ima stranaka koje će s njim projektno surađivati. Dodala je da je razgovor uvijek dobar i da premijer ne bi trebao ustrajati u tome da ne bi trebao razgovarati s opozicijom. "Trebamo prestati oponirati samo zato što smo na drugoj strani saborskih klupa", rekla je.

Skretanje prema centru

Prema Marceliću, Plenković si je omogućio četiri mirne godine što se tiče političke situacije, tako da sada može programski postaviti stranku i okrenuti državu u smjeru u kojem želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ogradio se od desnice i okrenuo se manjinama, malim strankama - liberalnog svjetonazora što govori da ima potrebu da se iskaže i kroz takvu vrstu. Ovo je skretanje HDZ-a prema centru", dodaje Marcelić

"Kad god je HDZ na vlasti oni imaju problema sa sindikatima, a kad je SDP na vlasti oni imaju sa braniteljima. Ideja je bila da se harmoniziraju odnosi s oporbenim strankama uzimajući u obzir teška vremena koja nam slijede", rekla je Mamić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će biti puno problema i da bi ključna riječ pri postavljanju ministara trebala bi biti stručnost.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo