nikako nije dobro / Socijalni pedagozi o teškoj situaciji djece s problemima u ponašanju: 'Stanje je izrazito zabrinjavajuće!'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Komora ističe da je adekvatno odgovoriti na potrebe ove djece i mladih iznimno kompleksno te podrazumijeva intervencije na različitim razinama društvenih i državnih sustava. Dio odgovora svakako leži i u specijaliziranim socijalnopedagoškim tretmanima u odgojnim ustanovama - kojih, upozoravaju, više nemamo

21.10.2023.
16:00
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska komora socijalnih pedagoga želi upozorila je u subotu stručnu i drugu zainteresiranu javnosti na izrazito zabrinjavajuće stanje nedostatka odgovarajućih smještajnih kapaciteta za djecu s razvijenim problemima u ponašanju.

To su djeca i mladi čija se ponašanja opisuju štetnima za njih i/ili njihovu okolinu, društveno neprihvatljivima, a mogu se manifestirati kao konzumacija sredstava ovisnosti, agresivno ponašanje, autoagresivno ponašanje, vandalizam, skitnja, tučnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva ponašanja rezultat su kombinacije velikog broja rizičnih čimbenika koji se nalaze u njima samima, ali i njihovim okruženjima obitelji, škole i zajednice. Nerijetko su i sami žrtve nasilja, često stigmatizirani.

Komora ističe da je adekvatno odgovoriti na potrebe ove djece i mladih iznimno kompleksno te podrazumijeva intervencije na različitim razinama društvenih i državnih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio odgovora svakako leži i u specijaliziranim socijalnopedagoškim tretmanima u odgojnim ustanovama - kojih, upozorava, više nemamo.

"Desetljećima smo imali diferencirane tretmane za opisanu skupinu djece i mladih, no te su ustanove i tretmani tijekom procesa transformacije i deinstitucionalizacije nestali", navode socijalni pedagozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALCI SVE RAZUMIJU /

Muffini sa špinatom, voćna salata... Učenici sami pripremali doručak: 'Moramo se zdravo hraniti da možemo rasti'

Image
MALCI SVE RAZUMIJU /

Muffini sa špinatom, voćna salata... Učenici sami pripremali doručak: 'Moramo se zdravo hraniti da možemo rasti'

Reducirani su smještajni i tretmanski kapaciteti do te razine da su neke ustanove, koje su bile krucijalne za diferencirani tretman mladih s problemima u ponašanju, preko noći prestale postojati.

Primjer za to je Odgojni dom Bedekovčina. Od alternativnih intervencija za navedene skupine korisnika nije ponuđeno ništa što bi zamijenilo dotadašnje, uvijek popunjene kapacitete ustanova za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeci se nerijetko uskraćuje pravo na adekvatan tretman  jer se smještaju u neadekvatne, ruralne sredine u kojima ne mogu dobiti potrebnu stručnu pomoć. Posljedično, imamo velik broj mladih čiji su rast i razvoj grubo ugroženi jer nisu u tretmanu na kakav, po zakonima i Konvenciji o pravima djeteta, imaju pravo.

Često puta ostaju zarobljena u krugu očekivanja i doživljavanja neuspjeha, nemaju pravo na svoju šansu za pozitivnom afirmacijom, ispadaju iz obrazovnog sustava i često su prepušteni utjecaju ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga apeliramo da se hitno osiguraju preduvjeti za tretmane sukladne stvarnim potrebama djece i mladih s problemima u ponašanju, da ih se ponovno stavi u fokus, da im se osiguraju preduvjeti za diferencijaciju tretmana uz nužne ljudske, tehničke, smještajne i sve druge kapacitete te poštivanje digniteta svih zaposlenih u socijalnoj skrbi, pa tako i socijalnih pedagoga, koji su educirani raditi u tretmanu s djecom i mladima u riziku kao i onima s problemima u ponašanju."

Pogledajte video: Jedinstveni model nastave u Sibinju. Učenici podijeljeni u naprednu i osnovnu skupinu. Evo kako to izgleda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo