MALCI SVE RAZUMIJU / Muffini sa špinatom, voćna salata... Učenici sami pripremali doručak: 'Moramo se zdravo hraniti da možemo rasti'

'Na učeničkom vijeću učenici su govorili što žele jesti, naravno, bilo je tu brze hrane, ali iznenadio nas je i broj onih koji žele variva. Stvaramo učenicima zdrave navike, kuhamo im sve po malo i nastojimo ih naučiti da jedu zdravu hranu', rekla je Sanja Povoljnjak, ravnateljica OŠ Novo Čiče

19.10.2023.
7:30
VOYO logo

U školama se obilježava četvrti Nacionalni tjedan školskog doručkaCilj je podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog obroka za svako dijete, ali i razvijanje glavnih prehrambenih navika od najranije dobi.

U Osnovnoj školi Novo Čiče na jelovniku su muffini i palačinke sa špinatom, zdravi sendviči i voćna salata. Svoj doručak su učenici pripremali sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremamo muffine od špinata. Ja sam rezao špinat, razbijao sam jaja i sada mutimo sve to skupa", rekao je Jan Plantić, učenik OŠ Novo Čiče.

Image
MAJA ŽANKO /

'I muškarci pate od poremećaja hranjenja. Jedni žele biti mršaviji, ali više ih pati jer žele velike mišiće'

Image
MAJA ŽANKO /

'I muškarci pate od poremećaja hranjenja. Jedni žele biti mršaviji, ali više ih pati jer žele velike mišiće'

"Pripremamo sendviče od šunke i rajčica. Volim jesti zdravo, ali volim jesti i malo nezdravo, ponekad jedem nezdravo", rekla je Ema Pavelić, učenica OŠ Novo Čiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremom doručka obilježili su nacionalni Tjedan školskog doručka, pa je na rasporedu bila lekcija o zdravoj prehrani.

"Moramo se zdravo hraniti da možemo dobro učiti, da možemo rasti i da možemo trčati brzo", rekla je Nikolina Štrok, učenica OŠ Novo Čiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to dio je projekta Živjeti zdravo koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a cilj je kod djece od najranije dobi razvijati zdrave prehrambene navike.

"Sve polazi od kuće i to moramo naglasiti. Ako doma djeca vide i jedu tako s roditeljima, to potiče te zdrave navike, ako to izostane djeca su sklonija pekarama", rekla je Mirna Trumbetaš nutricionistica iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliku ulogu u tome ima i škola. U ovoj svi učenici imaju kuhani topli obrok, a kod slaganja jelovnika, važno je i njihovo mišljenje.

"Na učeničkom vijeću učenici su govorili što žele jesti, naravno, bilo je tu brze hrane, ali iznenadio nas je i broj onih koji žele variva. Stvaramo učenicima zdrave navike, kuhamo im sve po malo i nastojimo ih naučiti da jedu hranu, zdravu hranu koju kod kuće možda i ne bi jeli“, rekla je Sanja Povoljnjak, ravnateljica OŠ Novo Čiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove kuharice su im pomagale, ali one o školskom jelovniku brinu svakodnevno. Uvođenje novih zdravih namirnica, kažu, nije nimalo lako.

"Prije mjesec dana kad smo uveli ječmenu kašu pola razreda nije htjelo jesti, a sad svaki tjedan je sve više djece koji se pojave u blagovaoni. Ne vole jesti mahune, ali i to se sad polako mijenja. Bolonjez je ipak broj jedan“, rekla je Vesna Dobrinčić, kuharica u OŠ Novo Čiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što su pripremili na kraju je trebalo i kušati.

"Malo manje mi se sviđaju ovi muffini, a sendviči su mi puno bolji", rekao je Tin Jambrišak, učenik OŠ Novo Čiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muffini nisu baš dobri sa špinatom, ali i dalje mogu proći. Ovo ostalo, palačinke i voćna salata je bilo još bolje", rekla je Julijana Franović, učenica OŠ Novo Čiče.

S ovog sata otišli su puni znanja i punog želuca, a o zdravim prehrambenim navikama morat će nastaviti učiti i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Branko je peti put dobio nagradu za najboljeg učitelja: 'Puno mi znači, to je priznanje za sve što radim s učenicima'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo