'kadroviranje u represivnom aparatu' / SOA je Karamarku već neko vrijeme najveći problem u državi: iz kojeg razloga, nije teško naslutiti

SOA je iz nekog razloga Tomislavu Karamarku već neko vrijeme najveći problem u državi. Koji bi to mogli biti razlozi, teško je reći, ali nije teško naslutiti

8.6.2016.
22:12
VOYO logo

Prema HDZ-u, jedan od glavnih razloga za ostavku premijera Tihomira Oreškovića je sigurnosno obavještajna agencija SOA.

U spomenutom zahtjevu SOA se spominje na nekoliko mjesta. Oreškoviću spočitavaju "kadroviranje u represivnom aparatu", odlaske sa sjednice vlade zbog tajnih sastanaka u SOA-i, pretvaranje SOA-e u politički faktor, uz pomoć koje želi uspostaviti kancelarsku dikaturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kao i uvijek uzeti u obzir tko to govori. Tomislav Karamarko, aktualni premijerov zamjenik bivši je šef SOA-e. I nije jedini član Vlade iz tajnih službi. Josip Buljević, ministar obrane također je u vladu stigao iz fotelje šefa SOA-e.

U političko kadroviranje koje sada predbacuje premijeru, upravo je sam Karamarko u ugurao Oreškovića u slučaju Lozančić. Premijeru nije bilo druge već slijedom svojih ovlasti imenovati ravnatelja SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izravna akterica zapleta Lozančić bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja nikad nije javnosti objasnila koji je zapravo Lozančićev grijeh. Novinari su preko svojih izvora došli do informacije.

Nameće se pitanje o ulozi Zdravka Mamića u cijeloj priči. Odgovor i na ovo pitanje leži u SOA-i. A možda ga zna i Tomislav Karamarko. Prije par dana portal Index objavio je snimku susreta Mamića i Karamarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napade na sebe u iskusnoj maniri Karamarko je elegantno odbio. Najdraža mu je taktika iznošenje indicija.

"Oni koji će zloupotrebljavati službe jednog će dana odgovarati, ne govorim ovo bezveze. Postoje neke indicije", kazao je Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začuđujuće je što je upravo Karamarko na čelu Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. U Zakonu lijepo piše da je dužan svaki mjesec sazvati njihovo zasjedanje. Pa ipak, uz silne indicije i zabrinutost Karamarko to nije učinio. Niti u tijeku afere Lozančić, ali niti nakon terorističkog napada u Briselu, koji je na noge digao cijelu europsku obavještajnu zajednicu.

Zašto mu je toliko stalo do SOA-e tjednik Nacional piše već tjednima. No, nije Karamol jedina afera prvog potredsjednika Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova bivša tvrtka Soboli slučaj je kojim se USKOK zabavlja već godinama - još uvijek bez rezultata. Povjerenica za sukob interesa Dalija Orešković konačno je danas obznanila kako je konačno dobila kompletnu dokumentaciju vezanu uz aferu Karamol. Rezultate nalaza znat ćemo za mjesec dana.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo