SNIMLJENI KAKO REŽU LOKOTE I PROVALJUJU U KAFIĆE NA JARUNU; Policija: / 'To su teške krađe'; Mladići su u velikim problemima...

Image

Na Velikom jarunskom jezeru još od siječnja hara skupina mladih lopova koja uz pomoć alata obija lokote ugostiteljskih objekata i krade alkohol, a zagrebačka policija je za Net.

5.3.2021.
20:47
VOYO logo

Jarunom "operira" skupina mladića koja sa škarama za rezanje željeza i drugim alatom za provalu obija lokote ugostiteljskih objekata. Početkom tjedna dobili smo snimku nadzorne kamere jednog od lokala na Velikom jezeru na kojoj se vidi kako mladići barataju alatom pa s lakoćom ulaze u spremišta i kradu alkohol.

Ugostitelj s kojim smo razgovarali također je doživio provalu u svoj kafić, no kada su mladi lopovi u spremištu njegova lokala zatekli samo alat, otišli su bez da su išta otuđili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO SNIMKU! Mlada banda hara Jarunom, pogledajte metodu: /

'Škarama režu lokote i kradu alkohol, šteta je veća od 20.000 kn'

Image
IMAMO SNIMKU! Mlada banda hara Jarunom, pogledajte metodu: /

'Škarama režu lokote i kradu alkohol, šteta je veća od 20.000 kn'

U jednom kafiću napravili štetu veću od 20.000 kuna

"Njih zanima cuga, u susjedni kafić su provalili u par navrata tijekom veljače i napravili štetu veću od 20.000 kuna", rekao nam je ugostitelj te dodao da su pljačke kafića smještenih na Velikom jezeru postale uobičajene dok lokali još nisu otvorili svoja vrata.

Image

Snimka obijanja lokota škarama nastala je 20. veljače oko 1 sat iza ponoći te ona otkriva da je moguće da su neki mladići iz ove grupe s Jaruna maloljetni. Pljačke alkohola događale su se s petka na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegi su na tri mjesta obili ogradu koja štiti lokal jer radi se o otvorenim objektima i postoji samo željezna ograda koja se skida kada lokal radi. Ogradu su na tri mjesta prerezali škarama za željezo", rekao nam je ugostitelj početkom tjedna.

Upozorio da se jedan od problema skriva u nedostatku osvjetljenja na predjelu Velikog jezera kao i u činjenici da je redara na Jarunu premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija: 'Na području jezera počinjene su tri teške krađe'

Policijsku upravu zagrebačku pitali smo o pljačkama kod jezera Jarun i jesu li zabilježili slučajeve krađe i provale u jarunske lokale. Potvrdili su da su počinjena tri kaznena djela teške krađe.

Image

"Obavještavamo Vas da su od 1. siječnja 2021. godine do 3. ožujka 2021. godine na području ŠRC Jarun počinjena tri kaznena djela 'Teška krađa' provaljivanjem u ugostiteljske objekte, od kojih je jedno djelo ostalo u pokušaju. Nakon saznanja o počinjenim kaznenim djelima potrebna su pismena dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu te se u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku nastavljaju provoditi izvidi s ciljem utvrđivanja počinitelja kao i utvrđivanja drugih relevantnih činjenica", odgovorili su nam iz zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakva je procedura u slučaju da je netko od mladića iz skupine maloljetan te s kakvom će kaznom biti suočen, nismo dobili odgovor zbog toga što je "postupanje tijekom izvida tajno". Isto tako, nismo dobili odgovor na pitanje radi li se o organiziranim pljačkama.

Ako su punoljetni prijeti im od jedne do osam godina zatvora

No, iako nismo dobili konkretan odgovor, činjenica je da bi ovi mladići mogli biti u velikim problemima. Naime, ove provale su klasicifirali kao kazneno djelo 'Teška krađa', a ne 'Krađa', što je velika razlika. U članku 229. Kaznenog zakona stoji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se tko počini krađu iz članka 228. stavka. 1. ovoga Zakona:

1. obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih zgrada, soba, blagajna, ormara ili drugih zatvorenih prostorija ili prostora,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. na osobito opasan ili osobito drzak način,

3 .iskorištavanjem stanja prouzročenog požarom, poplavom, potresom ili drugom nesrećom,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. iskorištavanjem bespomoćnosti ili drugog osobito teškog stanja druge osobe,

5. ako je ukradena stvar velike vrijednosti,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. ako je ukradeno oružje, streljivo, rakete, minskoeksplozivna sredstva, borbeno ili dio borbenog sredstva koje služi potrebama obrane,

7. ako ukradena stvar služi u vjerske svrhe ili je ukradena iz crkve ili druge zgrade ili prostorije koja služi za vjerske obrede,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. ako je ukradeno kulturno dobro ili stvar od znanstvenog, umjetničkog, povijesnog ili tehničkog značenja ili se nalazi u javnoj zbirci, zaštićenoj privatnoj zbirci ili je izložena za javnost,

9. ako je počinitelj pri sebi imao kakvo oružje ili opasno oruđe radi napada ili obrane,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. kao službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti.'

Moguć i maloljetnički zatvor

A s obzirom da je ovdje vrlo vjerojatno riječ o maloljetnicima, stvar bi se mogla dodatno zakomplicirati upravo zbog težine kaznenog djela. Prema Zakonu o sudovima za mladež, maloljetnicima se kao sankcije mogu izreći odgojne mjere i maloljetnički zatvor, kao i određene sigurnosne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo