Stigla promjena vremena / Snijeg u unutrašnjosti, u Dalmaciji potop, za gorsku Hrvatsku aktiviran crveni meteoalarm!

Image
Foto: Instagram/

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj

20.11.2018.
7:40
Instagram/
VOYO logo

Šaljite nam vaše fotografije snijega na mail vijesti.hr@rtl.hr

Velik dio zemlje probudio se jutros prekriven snježnim prekrivačem. Baš kao što je i najavljeno, stigla je promjena vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše, javlja Hrvatski autoklub. 

Image

Prvi snijeg: Siščane je dočekalo potpuno bijelo jutro

Image

Prvi snijeg: Siščane je dočekalo potpuno bijelo jutro

"Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste: A1 na dionici Karlovac-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb, staru cestu kroz Gorski kotar - DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme", upozorava HAK. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježne fotografije odmah su preplavile društvene mreže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potop u Dalmaciji

Zbog velike količine kiše na području Makarske došlo je do plavljenja prizemnih i podrumskih objekata, piše Radio Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makarski vatrogasci su čitavu noć ispumpavali vodu iz poplavljenih prostora na 30 lokacija po cijelom gradu, potvrdio je zapovjednik makarskih vatrogasaca Dražen Glavina. Poplavile su dvije velike javne garaže te privatne kuće, kafići i restorani, a kod Omiša, zbog jake kiše, bilo je odrona na cestama.

Vremenska prognoza

Prevladavat će oblačno s oborinama, u većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i susnježica, no već prijepodne prelaziti u kišu te slabjeti. U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima. U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, samo na jugu i na otocima ponegdje viša, stoji u prognizi Državnig hidrometeorloškog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas, 20. studenoga.

U svakom slučaju, stigla nam je prava zima, no ova njezina prva epizoda neće dugo potrajati. Vremensku prognozu Nikole Vikića Topića pročitajte - OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg otežava promet, teretna vozila na Macelju i Bregani čekaju na ulazak u Sloveniju zbog oštrijih kontrola

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na  autocesti Ljubljana-Koper i na nekim drugima. U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama  zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za promet za kamp prikolice, hladnjače i  vozila s ceradama do osam tona.

Lanci su obvezni  na graničnom prijelazu s Austrijom Korensko sedlo,  te na austrijskoj strani  i na prijelazu Ljubelj, na prijelazu Predel s Italijom i cesti Črni vrh - Col, dok su ceste kroz gorski prijelaz Vršič i cesta Strmec-Mangart zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na glavnoj cesti od Novoga Mesta do Metlike na snazi je zabrana prometa vozila težine iznad 7 i pol tona.

Prema najavama državne agencije za okoliš, sniježne padavine će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padavina.
Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno dostići oko deset centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upaljen meteoalarm

DHMZ je izdao crveno upozorenje za područje Like, Gorskog kotara i Kvarnera. U Lici i ponegdje u Gorskome kotaru povremeno kiša koja se ledi u dodiru s tlom ili predmetima uz stvaranje ledenog pokrova. U Gorskom kotaru mjestimice deblji snježni pokrivač. Visina snijega za sada je oko 15 cm, a minimalna temperatura između -3 i -1 °C

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Rijeke i Kvarnera puše jaka i vrlo jaka bura, tijekom noći i jutra mjestimice i olujna, od sredine dana postupno u slabljenju na umjereno jaku. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h).

Zabrana prometa

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

Gorski kotar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva,
DC 3 Stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo-Kupjak-Kikovica,
DC 32 GP Prezid-Delnice,
DC 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
DC 203 GP Brod na Kupi-Delnice,
DC 305 Parg-Čabar,
DC 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Šmrika,
ŽC 5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC 5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
ŽC 5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,
ŽC 5191 Sopač-Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Lika, središnja Hrvatska i Dalmacija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A1 između čvorova Karlovac i Maslenica;
DC1 Zagorje-Vaganac-Udbina-Gračac;
DC23 Senj-Žuta Lokva;
DC25 Korenica-Gospić-Karlobag;
DC31 Pokupsko-Glina;
DC42 u mjestu Poljanak;
DC50 Žuta Lokva-Gospića;
DC52 Špilnik-Korenica;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo;
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;
ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje;
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja;
ŽC5203 Dobroselo-Otrić te sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.

Za sav promet zatvorena je ŽC Šušanj-Štirovača, zbog snijega i vjetra.
Opreznije treba voziti autocestom A3 Bregana-Lipovac između čvorova Kutina i Popovača (na 95.km) u smjeru Bregane, zbog prometne nesreće.
Na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bregana u smjeru Slovenije kolona je teretnih vozila oko 1 km.

Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. 

HŽ: zbog vremenskih uvjeta autobusi umjesto vlaka između Dugog Sela i Novske

Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u voznome redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, a putnike na relaciji između Zagreba i Splita prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica.

Riječ je o vlakovima 520 (Split 8:27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21:22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka; između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik – državna granica između kolodvora Strizivojna-Vrpolje i Garčin od 8.00 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo