SNIJEG PREKRIO BANIJU, PUNO LJUDI JE I DALJE BEZ KROVA NAD GLAVOM: / Ovakvi uvjeti im nimalo ne idu na ruku, ali ima i dobra vijest

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Loše vremenske prilike novi su problem za sve na Baniji koji nemaju privremeni smještaj,

12.1.2021.
9:26
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Tešku situaciju nakon potresa na Baniji dodatno otežavaju nezgodni vremenski uvjeti. Tijekom nedjelje je počeo padati snijeg, a meteorolozi očekuju da bi ga ondje moglo biti i desetak centimetara. Brojne su obitelji, ali i samci koji su nakon potresa ostali bez krova nad glavom, ali i bez privremenog smještaja, a ovakvi im uvjeti nimalo ne idu na ruku.

Image
POTRESNA SVJEDOČANSTVA S BANIJE: /

'Prvih dana samo sam plakao, a djeca mi još i danas povraćaju od straha...'

Image
POTRESNA SVJEDOČANSTVA S BANIJE: /

'Prvih dana samo sam plakao, a djeca mi još i danas povraćaju od straha...'

"Unatoč snijegu i vremenskim neprilikama, većina naših operativnih snaga je i u ovom trenutku na terenu i tako će biti u periodu ispred nas. S današnjim danom 299 mobilnih privremenih stambenih jedinica je instalirano i to je onaj dio koji je išao kroz organizirani sustav Civilne zaštite i otprilike još toliko dovedeno je kao rezultat privatnih donacija, prijatelja, rodbine i tako dalje. Nitko nije na hladnom i to je najvažnije. Vlada je naručila 600 privremenih stambenih jedinica, a 150 će ići od našeg turističkog sektora koji je uistinu pokazao veliko srce u ovom periodu. Ako iskaže jedinica lokalne samouprave dodatne potrebe, jako ćemo brzo reagirati. Svi će biti zbrinuti", rekao je za RTL član Stožera za potres i državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostitelji ostaju

Osim mobilnih kućica, ugostiteljski djelatnici brinu se i za pripremanje toplih obroka za građane. No, od ponedjeljka tu dužnost na sebe preuzima država. No, po Glavininim riječima, ništa se ne bi trebalo promijeniti.

"Sutra kreće nadograđeni sustav prehrane. Naši ugostitelji i obrtnici napravili su sjajan posao i to je uistinu ponos Hrvatske te su iskazali želju da ostanu s nama i dalje, kao i mi. Sada ćemo nadopunjavati potrebe koje se javljaju. Od jedinica lokalnih samouprava tražili smo da nam na dnevnoj bazi dostavljaju potrebe i lokacije za dostavu hrane, koje će biti koliko god treba. Naši ugostitelji ostaju još s nama koliko god to bilo moguće i nastavljamo hraniti stanovništvo", poručio je Glavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo