STROGA PRAVILA HARI KRIŠNE / Lijekove uzimaju samo u nužnim situacijama: 'U pitanju je potpuno povjerenje prema bogu'

'Kada je u pitanju zdravlje, odnosno čak i ugroženost života djeteta tu prestaje pravo roditelja da odlučuje', smatra sutkinja Visokog kaznenog suda

3.10.2021.
20:44
VOYO logo

Smrt 15-godišnjeg dječaka iz Pule, kojeg su roditelji prekasno odveli liječniku, otvorila je nova pitanja o tome gdje su granice roditeljske samostalnosti u odlučivanju o liječenju djeteta. Roditelji su članovi zajednice Hare Krišna, čiji članovi žive u zajednicama i prema strogim pravilima.

Postavlja se pitanje jesu li ta pravila ugrozila život djeteta? Pripadnici Hare Krišne liječenje ne brane, ali lijekove uzimaju samo u nužnim situacijama. Ne jedu meso i žive po strogim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dostupni su, nisu nikakva zatvorena sljedba, svatko može posjetiti njihovo sjedište. Imaju pravila svojega života, ona su u nekim stvarima stroga, u načelu naglašavaju veliku pobožnost prema bogu", rekao je Mislav Ježić, profesor indologije na Fakultetu filozofije i religijske zajednice u Zagrebu za RTL.

Iako nema zabrane odlaska liječniku, roditelji 15-godišnjaka su bili svjesni lošeg zdravstvenog stanja djeteta i nisu ga odveli na liječenje. "U pitanju je potpuno povjerenje u božju milost i u samoga boga. Prema tome, oni su rukovođeni čisto iracionalnim motivima svoje vjere i uvjerenjem da je to na neki način spasenje za onoga koji napušta ovaj život", rekao je Ivica Maštruko, sociolog religije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ KOJI JE SLOMIO HRVATSKU /

Gradonačelnik Pule o tragično preminulom dječaku: 'Mislim da je odgovornost na roditeljima'

Image
SLUČAJ KOJI JE SLOMIO HRVATSKU /

Gradonačelnik Pule o tragično preminulom dječaku: 'Mislim da je odgovornost na roditeljima'

Božinovi tvrdi da nije pronađena poveznica

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je komentirajući smrt 15-godišnjeg dječaka, rekao da nije pronađena poveznica između vjerske udruge i njegove smrti.

"Meni je poznato da nije pronađena poveznica između vjerske udruge i konkretnog događaja. Ostavimo nadležnim službama da završe svoj posao i eventualno potvrđivanje optužnice i sudski postupak", rekao  je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je u pitanju zdravlje, odnosno čak i ugroženost života djeteta tu prestaje pravo roditelja da odlučuje. I ako iole netko posumnja u to da se s djetetom nešto dešava treba se obratiti Centru za socijalnu skrb i policiji", rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda.

Dječja psihologinja kaže da je malo vjerojatno da nitko osim roditelja nije primijetio da s djetetom nešto nije u redu. "Ne treba razmišljati na način da se to dešava u četiri zida. Treba reagirati, jer ako ne reagiramo danas dogodit će nam se novi slučajevi nažalost s tragičnim ishodom", upozorila je Žana Pavlović, dječji psiholog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo