završena ovrha / Smokvica i službeno vraćena državi: Todorićeva vila ispražnjena, iz luksuzne kuće 'iščupali' čak i jacuzzi

Image
Foto: Vijesti.hr

Ivica Todorić i njegova obitelj ovo su ljeto imali zadnji put priliku odmarati na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice koji su godinama koristili, ali nisu plaćali koncesiju

27.9.2017.
12:08
Vijesti.hr
VOYO logo
Image

Smokvica i službeno vraćena državi: Todorićeva vila ispražnjena, iz luksuzne kuće 'iščupali' čak i jacuzzi

Image

Smokvica i službeno vraćena državi: Todorićeva vila ispražnjena, iz luksuzne kuće 'iščupali' čak i jacuzzi

Ovrha na otoku Smokvici pokraj Rogoznice nad zagrebačkom tvrtkom Grafoplast radi vraćanja državi u posjed 19 objekata koja je započela danas u 10 sati ujutro, sada  je i službeno završena.

- Na njoj se nalazi ukupno 20 objekata (19 vojnih i jedan novoizgrađeni). Sve je ispražnjeno, pa je skinut i jacuzzi. Ostao je samo sitni inventar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrhovoditelj je Republika Hrvatska. Tijekom ovršnog ročišta usporedilo se aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten. 

"Ovrhovoditelj je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. S tog ročišta javnost nije isključena, ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe", izjavila je u ponedjeljak sutkinja šibenskoga općinskog suda Melina Gulin Pavlaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošlog tjedna Ante Lušić, vlasnik Grafoplasta, tvrtke koja je od Općine Primoštena 1995. dobila na upravljanje otok Smokvicu velu, najavio je da će šibenskome Županijskome državnom odvjetništvu i Općinskome sudu  dostaviti dokumentaciju o vraćanju u mirni posjed otoka i tako prije deložacije, najavljene za 27. rujna, taj otok vratiti državi.

Tako se u mirnom postupku otok Smokvica vraća u posjed Republike Hrvatske nakon što je 20 godina korišten bespravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Grafoplast je od Općine Primoštena 1995. godine na 30 godina dobilo na upravljanje otok Smokvicu velu.

 "Ostavljam im uređeni otok sa strujom i vodom, svim priključcima i nekretninama u kojima još ima namještaja i praktički sve je nedirnuto", rekao je prošlio tjedan vlasnik Grafoplasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE 

 Osnutkom općine Rogoznice i obližnji otok Smokvica posto je dio njezina teritorija. U općini su zainteresirani za razvoj turizma na otoku koji je pola stoljeća bio baza JNA, zatim zadnjih 20-ak godina pod kontrolom Lušića i Ivice Todorića, koji je upravljao Smokvicom od 2006. do poslovnog kraha lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Buduća namjena Smokvice treba biti u funkciji turizma, i to elitnog turizma, ali to se može dogoditi samo ako Ministarstvo obrane proglasi otok vojno neperspektivnim. Tek tada Šibensko-kninska županija i Općina Rogoznica mogu pristupiti izmjenama Prostornog plana i namijeniti otok razvoju turizma, za što smo itekako zainteresirani", rekla je načelnica Rogoznice Sandra Jakelić (HDZ), kojoj je, dodala je, svejedno hoće li MORH nekretnine na otoku prodati ili dati nekome u zakup.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo