Otvoreno pismo UHP-a / Smanjit će se i nervoza u čekaonicama: 'Uvedite za pacijente dnevnu parking kartu od 6 kuna!'

Image
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Traže da se na parkiralištima i u garažama zagrebačkih bolnica uvede fiksna dnevna karta za one koji su taj dan naručeni

22.3.2019.
13:47
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
VOYO logo

U udruzi navode da se oboljeli iz cijele Hrvatske žale kako ih, uz probleme koji ih tište zbog same bolesti i liječenja, dodatno opterećuje visoka cijena parkiranja oko bolnica. 

„Predlažemo zato onima koji odlučuju o cijeni parkinga: ako se već mora plaćati parking oko bolnica, uvedite popust oboljelima (odnosno pratnji koja ih dovozi u bolnice) na način da oni koji su taj dan došli na liječenje u bolnice plate fiksnu dnevnu kartu od, recimo, 6 kuna (toliko košta prvi sat parkiranja). To je vrlo jednostavno organizirati, budući da nakon plaćenog inicijalnog sata kontrolori parkiranja samo ne trebaju naplaćivati kazne onima koji su ispod stakla ostavili presliku bolničke narudžbe za navedeni dan (naravno, uz prekrižene osobne podatke) odnosno prilikom plaćanja parkiranja pri izlasku iz garaže onima koji imaju nalaz od toga dana treba naplatiti samo jedan sat. Onima koji se ne liječe u bolnicama, a koriste parking u garažama bolnica povećajte cijenu sata parkinga“, poručili su u otvorenom pismu iz Udruge hrvatskih pacijenata.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da bi od toga, iako bi vjerojatno došlo do određenog financijskog gubitka, blagodat imale i bolnice.  

„Nerijetko se događa da oboljeli inicijalno plate dva sata parkinga i da onda, ako nisu za to vrijeme došli na red, postaju nervozni i učestalo zapitkuju i onako preopterećene medicinske sestre što je s njihovim pregledom i koliko još moraju čekati. Time se u prepunim čekaonicama dodatno stvaraju nepotrebni sukobi i napetosti.“, ističu u udruzi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi izbjegli takve situacije s neizvjesnim trajanjem parkiranja, veliki broj bolesnika koristi gradski prijevoz no on često predstavlja i fizički napor koji je bolesnicima teško podnošljiv. Drugi se okreću taksi uslugama čime ponovno dodatno i nepotrebno povećavaju troškove svoga liječenja.

„Onima koji nisu iz Zagreba, a dolaze vlastitim prijevozom na liječenje u zagrebačke u bolnice, i to vrlo često iz značajno siromašnijih krajeva, ionako značajne putne troškove još dodatno povisuje po 5, 6, ili više sati parkinga, a ponekad i po više dana. Hrvatska je druga najsiromašnija zemlja u EU, pa stoga molimo za razumijevane i solidarnost s oboljelima (ili sa njihovim obiteljima koji ih voze u bolnice) koji se dolaze liječiti u bolnice“, apeliraju iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo